Gisteren plaatsten we dat het Wapen van Wormer haar deuren definitief sluit na het Foute Kerstfeest op 23 december. Het pand aan de Zandweg blijft niet lang leeg, want vanaf begin februari gaan alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV’ers) in het pand wonen.

Ook een leegstaand winkelpand aan de Dorpsstraat 46 wordt vanaf januari betrokken door alleenstaande minderjarige vluchtelingen. In totaal gaat het om 17 jongeren.

De gemeente Wormerland kondigt de komst van de AMV’ers aan als ‘nieuwe buren op de Dorpsstraat en Zandweg’. De nieuwe buren zijn jongeren van gemiddeld 16 á 17 jaar en komen voornamelijk uit Syrië en Eritrea. Ze zijn in het bezit van een verblijfsvergunning voor vijf jaar. Over het algemeen hebben ze al heel wat meegemaakt en dingen gezien. De ouders van deze jongeren bevinden zich meestal nog in het land van herkomst of leven niet meer.

De stichting Nidos voert als onafhankelijke (gezins-)voogdij-instelling de voogdijtaak uit voor de jongeren en is verantwoordelijk. Deze stichting is in Wormer op zoek gegaan naar geschikte locaties voor huisvesting. Daarbij is gekeken of een pand centraal ligt, voldoende slaapkamers heeft en goed bereikbaar is. In het pand aan de Dorpsstraat (in de winkel zaten voorheen TVmeubelen.nl en Muurbeugel.nl en staat al zeker zeven jaar leeg) komen vanaf 8 januari de eerste vijf jongeren te wonen. Een maand later, begin februari, verhuist deze groep naar de Zandweg. Het is de bedoeling om dit pand in het eerste kwartaal van 2024 geschikt te maken voor maximaal twaalf jongeren.

De gemeente laat weten:

“Het Nidos heeft een contract gesloten met de organisatie Don’t Waste Quality om de jongeren te helpen en te begeleiden bij hun inburgering, school, werk, financiën, gezondheid en dagbesteding. De begeleiding is op locatie. De jongeren kunnen hierdoor net als iedereen hun leven zo inrichten dat ze volledig deel kunnen nemen aan onze samenleving.”

Buurtbewoners en ondernemers met vragen of ideeën kunnen vanaf 8 januari 2024 op bezoek bij de locatie. Hiervoor moet wel eerst een afspraak worden gemaakt met Don’t Waste Quality. Dat kan telefonisch via 085 – 1244110 of per mail.

Tekst: De Orkaan Redactie, Bron: Gemeente Wormerland, Foto’s: Michel Schermer