Op 14 januari organiseren het Fietsmuseum en de Fietsersbond Amsterdam een demonstratie om de gemeente Amsterdam met klem te verzoeken om budget vrij te maken voor de start en de uitvoering van de Sprong over het IJ: twee fietsbruggen en een voetgangerspassage tussen Amsterdam Noord en het centrum.

Dat gaat dus om de verbinding achter Amsterdam CS met Noord (Buikslotermeerplein). Ook Zaankanters die via Amsterdam naar ‘de stad’ fietsen maken gebruik van deze verbinding.

Op 22 februari 2022 heeft de gemeenteraad van Amsterdam het voorkeurbesluit aangenomen om de De Sprong over het IJ (twee fietsbruggen en een voetgangerspassage tussen Noord en het centrum) uit te voeren. Goed nieuws zou je zeggen, maar de organisatoren zijn toch niet erg optimistisch:

In de concept voorjaarsnota van 2023 wordt geen cent gereserveerd voor de ‘Sprong Over het IJ”. Daarmee vallen de fundamenten onder de toekomstige fietsbruggen en voetgangerspassage weg, terwijl Amsterdam Noord enorm groeit en de ponten vaak overvol zijn. Zonder gemeentebudget kunnen Amsterdammers tot Sint Juttemis wachten op de fietsbruggen en voetgangerspassage.

In Amsterdam-Noord wonen nu 100.000 mensen, in 2030 moeten dat er 150.000 zijn. Ook in de Zaanstreek zijn bouwplannen voor Achtersluispolder en Poelenburg.

De demonstratie is bedoeld om druk op het Amsterdamse college uit te oefenen omdat ze gaan besluiten welke grote investeringen ze gaan doen in de infrastructuur. Na de fietsdemonstratie wordt een petitie (‘fietsopstand’) aangeboden.

Er zullen ook raadsleden en leden van de Tweede Kamer meefietsen.

Op 14 januari 2023 begint de Fietsdemo ‘Kom over de Brug’ om 14.30 uur op het Buikslotermeerplein 2000, voor het Stadsloket Noord. Dan gaat het via de pont naar de Stopera waar de petitie wordt aangeboden. Vervolgens gaat de fietsdemo via de pont naar het eindpunt bij de NDSM.