Buiten was het waterkoud maar de Zaanse kraker tussen Groen Geel en KZ zorgde zaterdagavond voor voldoende warmte in de bomvolle Groen Geel hal in Wormer. Toch was een grote groep clubleden en fans niet te beroerd de 4,8 kilometer afstand tussen beide verenigingen af te leggen per fiets. Onder hen Tim Bakker, de coach van KZ die de punten meenam op de bagagedrager. Maar zo eenvoudig als de tweede helft verliep, ging het in de eerste helft niet. Uitslag: 13-25.

Thuisploeg Groen Geel kende vorige week een goed begin van het kalenderjaar, de eerste overwinning was daar in de Korfballeague toen bij KCC met 19-22 werd gewonnen. Dit waren de eerste punten sinds het gelijkspel in de openingswedstrijd van het zaalseizoen. ‘Het kan wel eens gaan spoken’ klonk voorafgaand aan de Zaanse derby door de sporthal.

Bij KZ was er vertrouwen. De ploeg reisde naar Wormer met een vierde plek op de ranglijst, vorige week was de koploper verslagen en de afgelopen week maakte de club bekend dat Tim Bakker en Maarten van Vliet ook volgend seizoen aan het roer staan bij Koog-Zaandijk.

10-10

Dat spoken leek in het eerste deel van de wedstrijd zeker te gebeuren. Na vier eerste minuten met nog wat afwachtend spel werd het toch al snel een wedstrijd waar het publiek van op het puntje van de stoel ging zitten. Marijn van den Goorbergh opende de score voor KZ.

Groen Geel herpakte zich snel en het duurde slechts een minuut voordat Bjarne Hendriks een flink offensief begon met het scoren van de 1-1. Dit offensief leidde tot een zeer sterke eerste helft voor de ploeg uit Wormer. Via Anna de Ridder en Thomas Schagen werd het al snel 3-1. Het bleek een voorbode voor de rest van het eerste bedrijf. Tot drie keer toe kwamen de Koog-Zaandijkers op achterstand en tot drie keer toe knokten zij zich terug naar een gelijkspel.

De grootste voorsprong voor Groen Geel was drie punten verschil. Mede door oud Groen Geel speler Carlo de Vries, die er drie maakte, kwam KZ vlak voor rust toch weer gelijk. Met 10-10 gingen de Zaanse ploegen rusten.

Oud Groen Geel speler Carlo de Vries sticht gevaar namens KZ.

KZ loopt uit

Hoe stroef het voor KZ ging voor rust zo makkelijk ging de tweede helft. KZ begon te draaien en Groen Geel kon het niet meer bijbenen. Dat kwam ook doordat Groen Geel speelster Sascha Horak uitviel met een achillespeesblessure. Vlak na rust werd het snel 10-11 waarna Romy Knuppe nog wel de 11-11 op het scorebord zette maar toen kwam KZ los en liep uit tot 11-17. De Wormers maakten er nog maar twee en KZ nog acht.

Dat kon de sfeer overigens maar nauwelijks drukken. De verliespartij was ingecalculeerd en sportieve rivalen werden direct na de laatste zoemer weer korfbalvrienden in een feestelijke sporthal. Er zullen nog wat drankjes gedronken worden en dan stapt ieder weer op het stalen ros naar huis. In Wormer, Zaandijk of Koog aan de Zaan.

KZ spelers vieren de overwinning op Groen Geel met jonge supporters.