Vuurwerkwinkel Bofi aan de Noordervaldeurstraat 13 in Zaandam is weer weer open. Dat bepaalde de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland vanmiddag nadat de vuurwerkwinkel een kort geding had aangespannen tegen de gemeente Zaanstad die de zaak gesloten had omdat er te grote hoeveelheden vuurwerk waren verkocht – ook voor de toegestane datum.

Bofi vroeg de rechtbank om met spoed de verkoop te mogen hervatten. Op de Facebookpagina van het bedrijf schrijft het management van Bofi dat ze

“tot tevredenheid kennisgenomen (heeft) van de beslissing van de rechtbank om de verkoop van vuurwerk weer toe te staan. Bofi benadrukt dat zij veiligheid zeer hoog in het vaandel heeft staan, zodat een ieder tijdens de jaarwisseling op verantwoorde wijze kan genieten van het afsteken van legaal vuurwerk.”

Klanten hebben een mail gekregen:

“Wij hebben alles op alles gezet om de vuurwerkverkoop te kunnen vervolgen, dat was onze prioriteit. De sluiting was ons opgelegd door Gemeente Zaanstad. Na een kortgeding is zij niet in gelijk gesteld, en fantastisch nieuws: WIJ MOGEN WEER OPEN! Voor de klanten die hun vuurwerk vandaag zouden afhalen: de leveringen vanuit onze vuurwerk leverancier zijn on hold gezet, maar komen zo spoedig mogelijk. Hierdoor kan het zo zijn dat het vuurwerk niet direct beschikbaar is als u in de winkel staat.

Daarnaast verwachten wij grote drukte vanwege de tijdelijke sluiting. Wij willen alvast uw begrip vragen als het eventueel niet zo soepel loopt als u van ons bent gewend, maar wij doen ons uiterste best u zo goed mogelijk te helpen.

Voor de klanten die hun vuurwerk morgen zouden afhalen: wij willen u vriendelijk verzoeken op het geselecteerde afhaalmoment te komen om ook u zo goed mogelijk te kunnen helpen. Wij verwelkomen u ontzettend graag weer in onze winkel!

Zaanstad maakte de uitslag in een persbericht bekend:

“de voorzieningenrechter heeft zojuist besloten dat ondanks eerder geconstateerde overtredingen BOFI BV per onmiddelijk de verkoop van vuurwerk mag hervatten. Locoburgemeester Harrie van der Laan: “De gemeente respecteert uiteraard de uitspraak van de rechter en wacht de motivering af, die wij vervolgens na ontvangst volgende week zorgvuldig zullen bestuderen.”

De vuurwerkwinkel werd gisteravond per direct en tot nader order gesloten op last van loco-burgemeester Harrie van der Laan van Zaanstad. De motivatie was dat bij een aanhouding “164 kilo vuurwerk, afkomstig van BOFI, in een voertuig werd aangetroffen. Er zijn na nader onderzoek vervolgens honderden kilo’s vuurwerk aangetroffen bij mensen thuis terwijl particulieren wettelijk maximaal 25 kilo vuurwerk in huis mogen hebben.” Ook zou er ruim voor de wettelijk toegestane verkoopdata vuurwerk zijn geleverd en ook in veel grotere hoeveelheden verkocht dan toegestaan.

Mededeling vanmorgen op winkel van Bofi

Door redactie De Orkaan. Bronnen: tips van lezers, mail, Facebook en website Bofi, persberichten Zaanstad. Foto’s: De Orkaan.

Vanmorgen: kopers voor dichte winkel