Vuurwerkwinkel Bofi aan de Noordervaldeurstraat 13 in Zaandam is per direct tot nader order gesloten op last van loco-burgemeester Harrie van der Laan van Zaanstad. Bofi had aan klanten meer geleverd dan was toegestaan en ook al voordat vuurwerk officieel verkocht mag worden.

UPDATE: Kort geding: vuurwerkwinkel Bofi mag weer open

Dat schrijft de winkel aan klanten die besteld vuurwerk op wilden komen halen. Naar de winkel komen heeft ook geen zin: “Winkelbezoek is tijdelijk niet mogelijk” staat er op de website. Bestellingen kunnen niet worden geleverd. Bofi schrijft aan klanten dat ze “er alles aan om uw vuurwerk alsnog zo snel mogelijk uit te leveren. Als dit niet binnen onze macht ligt, wordt u uiteraard gecompenseerd.”


UPDATE. Zaanstad laat weten:

Bij de aanhouding werd 164 kilo vuurwerk, afkomstig van BOFI, in een voertuig aangetroffen. Er zijn na nader onderzoek vervolgens honderden kilo’s vuurwerk aangetroffen bij mensen thuis terwijl particulieren wettelijk maximaal 25 kilo vuurwerk in huis mogen hebben.

Daar komt bij dat er ruim voor de wettelijk toegestane verkoopdata vuurwerk is geleverd. Het is bovendien in veel grotere hoeveelheden verkocht dan toegestaan. Het landelijke vuurwerkbesluit stelt namelijk dat de verkoper maximaal 25 kilo vuurwerk aan een particulier mag verkopen.

Naar aanleiding van deze overtredingen is besloten de verkoopvergunning van BOFI voor vuurwerk, per direct in te trekken. Verkopen en leveren via de winkel en de webshop mag niet meer. Locoburgemeester, Harrie van der Laan: “de verkoop en opslag van vuurwerk is aan strikte regels gebonden. Veiligheid staat hierbij voorop. Als zo’n hoeveelheid bij iemand thuis ontploft zijn de gevolgen niet te overzien. Die regels gelden voor iedereen en in het bijzonder voor de verkopers van vuurwerk. Juist zo vlak voor de jaarwisseling is het onverantwoord verhandelen en thuis opslaan van grote hoeveelheden vuurwerk onbegrijpelijk. Daarom is besloten de verkoopvergunning in te trekken.”


De winkel was gister nog wel open, maar Handhaving zou die dag meerdere malen voorbij zijn gereden. ’s Avonds tegen 10.00 uur is de zaak per direct gesloten, dat gebeurde mondeling – het zou om een groep van ongeveer 15 personen zijn geweest die bij de sluiting betrokken waren. Bofi kan pas schriftelijk bezwaar aantekenen als ze weten waarom de sluiting is gebeurd. Een sluitingsbevel hebben ze nog niet.

De woordvoerder van burgemeester Hamming wil nog geen toelichting geven over de reden en de termijn van sluiting. Zaanstad zal in de loop van de ochtend een persbericht publiceren.

Door redactie De Orkaan. Bronnen: tips van lezers, mail en website Bofi, Zaanstad. Foto’s: De Orkaan.

De winkel recent (Bas Sommeijer)