Korte raadszitting in Zaanstad (denken we)

De agenda is interessant genoegd: vermakelijkheidsbelasting voor de Zaanse Schans, een geheim stuk over het nieuwe museum in het centrum van Zaandam en een ‘geheime aanbiedingsbrief en raadsvoorstel/besluit over geheim onderwerp.’

Bij die geheime dingetjes waren we sowieso de raadszaal uitgebonjourd, maar soms pik je wat op in de wandelgangen of bij de koffie. En de discussie over het uitstel van ‘het kwartje van Munnikendam’ hadden we graag willen meemaken.

Helaas… het ziet er niet in, alles duidt erop dat de vergadering voordat die zelfs geopend kan worden, beëindigd zal worden vanwege het ontbreken van genoeg raadsleden.

De coronaregels gelden ook voor de gemeenteraad en die komen dus liever niet met z’n 39’en (en wethouders, griffie, steunraadsleden, pers en publiek) bij elkaar in de raadszaal. De wet voorziet niet in op afstand vergaderen, en er moeten besluiten worden genomen.

Griffier Jorrit Jongbloed:

“De burgemeester heeft publiek en pers opgeroepen thuis te blijven en we verwachten dat aan dat verzoek gehoor wordt gegeven. Formeel kan dan de vergadering niet plaats vinden omdat er niet genoeg raadsleden aanwezig zijn. De wet schrijft voor dat dan een nieuwe vergadering wordt uitgeschreven. Daar kunnen besluiten worden genomen zonder dat er een quorum aanwezig is. Die vergadering zal na het weekend plaatsvinden.”

Het quorum houdt in dat minstens de helft van de raadsleden aanwezig moet zijn, in Zaanstad (39 zetels) is dat 20.

De vergadering begint om 19.30 uur, en de wet schrijft voor dat de voorzitter eerst een kwartier moet wachten voordat hij kan besluiten de vergadering niet door te laten gaan.

De vergadering – althans de aanloop daartoe – wordt wel live gestreamd via internet, kijken dus!

Het voorstel over het uitstellen van de vermakelijkheidsbelasting voor de Zaanse Schans (daar worden alternatieven voor ontwikkeld) kan dan bekrachtigd worden. Bekrachtiging van geheimhouding kan niet zonder quorum, dat moet worden uitgesteld.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *