Appartementen in Kredietbank en Keuken van Von

Op de plek van de panden waar vroeger de Keuken van Von (Zuiddijk 49) en de Gemeentelijke Kredietbank (Zuiddijk 51) in zaten, moeten 21 appartementen komen.

De twee panden worden gesloopt voor nieuwbouw “van een appartementengebouw in 19de eeuwse pakhuistypologie.”

De Adviescommissie Welstand en Monumenten Zaanstad vindt het plan vooralsnog “grootschaliger dan de omgeving” en wil eerst van de architect een toelichting.

De buitenmuur van Zuiddijk 51 is ook deels een buitenmuur van Zuiddijk 53 (kapper IJff) waardoor sloop niet geheel probleemloos is. De inwendige sloop van Zuiddijk 51 is inmiddels tijdelijk stilgelegd.

Voordat de Kredietbank op 51 werd gevestigd, zat de afdeling Bevolking van gemeente Zaandam in het pand. Onderstaande foto uit 1961 komt uit het gemeentearchief.

Erik Schaap gaat in de reactie hieronder in op het oorlogsverleden van het pand. Het is echter gebouwd als school. Architect Paul Kramer zetten de originele bouwtekening (uit 1893) op Facebook.

Foto boven: Ton R. Vermij.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Gebouw met (oorlogs-)geschiedenis, Zuiddijk 51. Voor 1940 was hier het kantoor van de Gemeentelijke Luchtbeschermingsdienst. Vanaf 1940 maakte ook de Distributiedienst gebruik van het gebouw. In mei 1945 werd het een kantoor van Nederlands Volksherstel, dat hulp verstrekte aan oorlogsslachtoffers, onderduikers en oud-verzetsstrijders.

  • Frieda

    WAAROM??
    Ze kunnen er toch binnen de bestaande muren een andere bestemming aan geven!
    Historisch gebouw, zie ook Erik Schaap!
    Ik hoopte dat er eindelijk wat historisch besef was doorgedrongen in de Gemeente Zaandam. grrrrrr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *