Mark Rutte zei het zelf, misschien mogen terrassen in april weer open… laten we eerlijk zijn: wij kunnen niet wachten. En we maken alvast een verlanglijstje. Waar gaan we eind april (als het van Mark mag) op het terras zitten?

Graag zouden we wekelijks een Orkaan-lezers-borrel organiseren, telkens op een andere plek in de Zaanstreek. Of dat kan is natuurlijk de vraag, maar een lijstje maken kan altijd. Hopen op kroeglopen, kroeghopen dus…

Ook verlangen naar een terras en je stamcafé? Stuur een tekstje naar De Orkaan over jouw favoriete hangplek, waarom moet dat terras (of dat café) zo snel mogelijk weer open? (Foto is handig, maar anders zorgen wij daarvoor.)


Vandaag: Café Swart, Dam 12, Zaandam

“Café Swart kwam in 2012 op Dam 12 in Zaandam na het verdwijnen van Café Gambrinus op diezelfde plek. Met horeca-ondernemer Sydney Swart als uitbater, plus een flinke opfrisbeurt maar het verder intact laten van de sfeervolle inrichting inclusief de oude tegeltjes aan de muur van ooit slagerij Willy Dielen, werd het al snel een begrip als oergezellige kroeg voor de liefhebbers van mooie wijnen, speciaalbieren, whisky, gin en rum.

Wij waren de frequente bezoekers van Café Swart op de vrijdag-namiddag onder de noemer ‘afsluiter van de week’. Leuker konden we het niet bedenken. De begroeting bij de entree  tussen de tochtgordijnen door was van achter de bar immer hartelijke en joviaal, zowel van Sydney als van zijn medewerkers en je drankje stond al klaar op de bar. Gezellig je gelijkgestemde vrienden ontmoeten, steeds weer nieuwe mensen leren kennen en iedere 1e vrijdag van de maand was er ‘Grijs Gedraaid’. Vanaf 18.00 uur werden dan echte vinyl plaatjes gedraaid met muziek uit de 70er, 80er en 90er jaren: rock en disco. Op nieuwjaarsdag altijd de Swart-nieuwjaarsreceptie met op een vast tijdstip de beroemde speech van Sydney achter de bar (foto onder), het proosten op het leven en daarna de champagne met heerlijke hapjes erbij voor alle trouwe bezoekers. Natuurlijk missen we Swart en kroeghopen we dat Sydney het nog even zo vol kan houden en er over niet al te lange tijd een mooie herstart van zijn café  zal plaatsvinden.

Door Ruth Pos (die ook de foto-collage onder instuurde)


Stuur je tekstje over jouw favoriete café naar De Orkaan, of zet het hieronder in de reacties.

Eerder in Kroeghopen: De Koperen Bel, Café het Pand, Café Sman, The Blacksmith, Speciaal Biercafé Tapperij de Verwachting, Theatercafé Try-Out en Café de Fabriek, Lokaal de Kroon, Café Biljart Zaanzicht, Amerika Hier…