Vrij & Willig: Ruth Pos

De Orkaan heeft geen kantine, geen koffieautomaat en geen studio. Maar we hebben een website bomvol nieuws en we hebben mensen – Orkaankrachten! – die samen met de redactie het nieuws maken.

Veel van de krachten achter De Orkaan hebben niet de ambitie zelf zichtbaar te zijn. Toch laten we ze graag aan het woord de komende dagen. Om te voorkomen dat onderschat wordt wat onze gemeenschap bijdraagt aan de gemeenschap. Met hun bijdragen zijn we een Orkaan, anders waren we niet meer dan een briesje geweest…

Vandaag het woord aan: Ruth Pos

‘Ergens in 2018 werd ik door Merel gevraagd om, net als vele anderen, een mening te geven in de Ja- of Nee rubriek van De Orkaan over de discutabele plannen voor de bouw van een Cultuurcluster in Zaandam. Ik hoorde bij de tegenstanders en schreef in mijn betoog met verve waaróm ik dat was. En verder had ik ook nog wat mede te delen over bestaande karakteristieke gebouwen en leegstaande kerken (Bullekerk!) die schreeuwden om hergebruik door er bijvoorbeeld een culturele invulling aan te geven…

Ik werd regelmatig op de hoogte gehouden door Piet en Merel over hoe vaak mijn stukje gelezen werd. Dát en dat het Cultuurcluster gelukkig niet door is gegaan motiveerde mij om op Merels verzoek in te gaan om columns te gaan schrijven voor de Orkaan. Ik had een aantal jaren voor een (papieren) Dierenmagazine geschreven, dat vond ik geweldig om te doen en was zeker ook op mijn lijf geschreven. En nu ging ik schrijven voor een digitale Zaanse krant waar ook nog eens mensen à la minute op kunnen reageren! Daar moest ik eerst mijn weg in vinden want, gewend om me te houden aan een maximaal aantal woorden voor mijn stukjes op één pagina kon ik nu in principe mijn gang gaan op het onbeperkte internet! Maar toch, hoewel een column doorgaans bestaat uit 450-1000 woorden vind ik een schrijfsel van één  A4tje, uitzonderingen daargelaten, genoeg. 
Ik lees zelf ook graag columns in bladen, tijdschriften en online maar ik haak af als ze  oeverloos lang zijn. Dat is mijn leidraad geworden en inmiddels schrijf ik alweer een paar jaar columns voor De Orkaan.

Nu dan de strijd tussen RTV Zaanstreek en De Orkaan over wie de zendmachtiging voor de lokale omroep in Zaanstad en Wormerland gaat krijgen omdat een fusie mislukt is. Dat had m.i. toch ook niets kunnen worden met te weinig vertrouwen en te veel twijfels van dien maar ‘strijd’ is een naar en beladen woord, dat moet je niet willen gebruiken. Er zijn nu gewoon twee concurrerende kanshebbers met verschillende kwaliteiten en ambities die nu hun eigen inhoudelijke plannen indienen bij beider gemeenten en waar de best beoordeelde zal uitkomen.
De Orkaan, als meest actuele en gelezen Zaanse nieuwssite van alle andere Zaanse media, kan dan met een (inmiddels) noodzakelijke financiering, gaan uitbreiden met nog meer nieuws, video’s en podcasts. Met de niet weg te denken bijdragen van de vele betrokken vrijwilligers waarvan ikzelf de meesten niet ken, sommigen een beetje en een paar wel goed. Maar we gaan elkaar vast allemaal in de toekomst leren kennen, want zeker is dat op de meest uiteenlopende manieren meegeholpen wordt aan het succes en hopelijk naar een nog veel breder en hoger niveau te tillen voortbestaan, als de terechte keus valt op De Orkaan!

*Ruth*’

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *