Vrij & Willig: Merel Kan

De Orkaan heeft geen kantine, geen koffieautomaat en geen studio. Maar we hebben een website bomvol nieuws en we hebben mensen – Orkaankrachten! – die samen met de redactie het nieuws maken.

Veel van de krachten achter De Orkaan hebben niet de ambitie zelf zichtbaar te zijn. Toch laten we ze graag aan het woord de komende dagen. Om te voorkomen dat onderschat wordt wat onze gemeenschap bijdraagt aan de gemeenschap. Met hun bijdragen zijn we een Orkaan, anders waren we niet meer dan een briesje geweest…

Vandaag het woord aan: Merel Kan

Met De Orkaan hebben we er nooit een geheim van gemaakt dat we een aanvraag zouden doen voor de uitzendlicentie die al erg lang naar RTV Zaanstreek gaat. Degene die de licentie krijgt, krijgt ook geld. 

Geld dat De Orkaan goed kan gebruiken omdat we steeds meer uitgeven om nieuws te brengen. Het gaat dan niet om overgetikte persberichten, radioprogramma’s die ook in Spijkenisse kunnen worden uitgezonden of eindeloze tv-herhalingen van een rijdende auto, spreeuwendans of reclame voor een zoutkamer. Het gaat om relevant nieuws dat we kunnen brengen, in tekst, beeld en geluid, door hard te werken en gebruik te maken van de voelsprieten die we hebben aan de Zaan.

Meer dan zeven jaar besteed ik vrij & willig tijd aan het zichtbaar maken van wat er in de streek gebeurt. Niet altijd streed ik daarmee om de prijs voor meest populaire Zaankanter, maar het komt voort uit de liefde die onze streek oproept. Om het met een mooi Zaans spreekwoord te zeggen: ‘Was sich liebt, das neckt sich.’ Van een applausmachine wordt niemand beter, en mensen die me kennen weten dat ze zich zorgen moeten maken wanneer ik geen commentaar meer geef.

Langer dan een jaar staken we erin om met de zittende lokale mediapartij te komen tot een vriendschap, of tenminste tot een basis om samen een plan in te dienen. De gezamenlijke plannen groeiden, leken te gaan vliegen, maar werden afgeschoten vlak voordat ze loskwamen van de grond. 

Toen ik naar huis reed, op de middag dat de liefde definitief stuk werd verklaard, dacht ik aan de boekhouder die ik twintig jaar geleden had. Een man uit Wormer met een toupetje. Aan een bureau, in een hoekje van mijn bedrijf, zong hij vol overgave mee met ‘Vriendschap’ van Henk Westbroek en het Goede Doel: 

‘Mijn pakketje is groot, met een dun laagje room…’

‘Mijn pakketje is groot?’ vroeg ik, ‘Room?’ Het klonk niet fris, en ik wist dat het fout was. Maar hij bleef erbij dat het de tekst was. 

Inmiddels weet ik dat het niet klopte. De juiste tekst is:

‘Een pakketje schroot, met een dun laagje chroom.’

Waarom ik daaraan dacht die middag? Een keer trek je de conclusie…  We zijn nu een paar weken verder en we hebben met Stichting Zaans Media Platform De Orkaan een krachtig beleidsplan afgeleverd. Daarin staan bereik, betrokkenheid en impact centraal. Voor iedereen die bij wil dragen aan onafhankelijk Zaans nieuws zal ruimte zijn. Misschien zal het laagje chroom ontbreken, maar ik geloof oprecht dat de streek die ik liefheb beter is dan dat. Van binnenuit.

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *