Krommenie herschrijft de geschiedenis! (filmpje)

Gisteren plaatsten we een stukje over de opgravingen die nu plaatsvinden op/in het Provily-sportpark. Het was iets met Romeinen en oud hout.

Inmiddels zijn wij toch maar eens zelf gaan kijken waar de opwinding vandaan komt, en we zijn lyrisch! Scherven, zaden, pollen, stukjes bot, maar bovenal… een zeer fraaie palissade! Van heel veel jaar terug!

Pfff.. we kunnen amper nog slapen, het woord ‘palissade’ maalt rond, en we verheugen ons op het moment dat we het onderstaande kunstwerk (foto van de fijne fotograaf Henk Braam) op de dieplader kunnen zetten richting Krommenie. Tekst (en filmpje) gaan door onder de foto:

Foto: Henk Braam

TOT HIER? Nee! Tot Krommenie!

Het kunstwerk ‘TOT HIER’ staat aan de Neder-Rijn bij Rijswijk. Aan de noordelijke grens van het Romeinse rijk, tenminste, dat werd tot nog toe aangenomen… Toen er nog buiten Krommenie werd gerekend…

Eerst maar even een documentaire van een volle minuut, daarna typen we enthousiast verder:

Zo’n pak em beet 2000 jaar geleden was het Romeinse rijk erg groot: het liep van het Midden-Oosten, naar de Balkan, het hele Middellandse Zeegebied, tot een flink deel van West-Europa. In Nederland zou grofweg de Rijn de grens hebben gevormd. Maar…. zo’n 70 kilometer verderop ligt Krommenie… en je bent pas echt een knappe jongen als je daar voorbij komt…

Dat onze gemeente de plek op waarde weet te schatten blijkt uit het feit dat er gekozen is voor een archeologiebureau (Argo) dat inzette op kwaliteit. Het is (landelijk) bijzonder dat er vier senior-archeologen met ieder een eigen specialisme (hout/bot/scherf/inheems) aan het werk worden gezet. Het is een stevig team, omringd door iets minder ervaren archeologen en de kundige vrijwilligers van AWN-archeologie Zaanstreek.

Palissade! Palissade! Er gaat niks boven Krommenie! Santé!

Morgen (zaterdag) kan je zelf gaan kijken. Om 10:30, 12:30 en 14:30 zijn er rondleidingen. (Tip: laarzen aan, onze spierwitte gloednieuwe Nikes zijn vernacheld).

Deel dit artikel:

3 reacties

  • ben de vet root

    was het niet al langer bekend dat er op de plaats een nederzetting is geweest want ik kan mij zoiets herineren ?

  • Andre kaptein

    Volgens mij is er in Castricum ook ooit een Romeins kamp geweest.

  • Ernst Debets

    De Romeinen vonden dit deel van Nederland te koud en te nat. Ze zijn er misschien wel geweest ( nader archeologisch onderzoek moet uitwijzen of dit zo was), maar naar wat nu bekend is zijn ze niet noordelijker dan de Oude Rijn gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *