Een van de eerste dingen die Stefan Krams elke ochtend doet, is even kijken op de lijst van mensen die zich hebben aangemeld als kandidaat voor de Expeditie Robinson 2017.

De 24-jarige accountmanager uit Krommenie staat met 3150 stemmen op de 44e plaats in de top vijftig. Daarmee komt hij in aanmerking voor deelname aan de castingdag, maar er kan nog veel gebeuren voordat de aanmelding op 20 maart sluit:

“Het is niet leuk om te doen, maar ik blijf leuren met mijn kandidatuur. Ik benader elke dag weer mensen om op mij te stemmen.”

Voor het eerste biedt Expeditie Robinson onbekende Nederlanders de kans om mee te doen aan het programma. Aan de kandidaten die stemmen werven om zeker te zijn van een plaats in de top vijftig, worden nog eens vijftig andere kandidaten toegevoegd. Tijdens de castingdag worden uit deze honderd personen de vier mensen gekozen die uiteindelijk op expeditie gaan. Wat zij voor hun kiezen krijgen tijdens deze selectiedag is geheim.

Het onbekende trekt mij
Waarom doet Stefan zoveel moeite om daar bij te komen?

“Op mijn elfde keek ik al naar Expeditie Robinson. Het was een van de favoriete programma’s van ons gezin. Het is altijd mijn droom geweest om mee te doen. Ik hou van reizen. Het afgelopen jaar ben ik in Thailand en Australië geweest. Ik heb op Curaçao gewoond. Het onbekende trekt mij aan. Het is spannend om iets te doen wat ik nog nooit heb gedaan. Ik wil graag weten of ik een avontuur als Expeditie Robinson tot een goed einde kan brengen.”

Stefan was er heel snel bij toen de aanmelding voor het programma werd opengesteld. Hij was zestiende en die snelheid van handelen levert stemmen op. De opdracht van de programmamakers was om zich te presenteren met een filmpje waarop hij op een paal staat.

“Ik ben meteen naar buiten gerend en ik heb pijlsnel dat filmpje gemaakt. Het is misschien niet zo creatief, maar ik heb wel laten zien hoe graag ik wil meedoen.”

Marathon van New York
Kan hij de inspanningen van de expeditie fysiek aan? Met zijn kijkervaringen durft Stefan wel heel voorzichtig de voorspelling aan dat hij past in het profiel van de deelnemers.

“Ik ben echt onbekend. Daarmee onderscheid ik mij heel duidelijk. Ik ben geen blogger, vlogger of dj met heel veel volgers. Ik ben gewoon een jongen uit Krommenie.

Ja, ik ben sportief. Ik heb vorig jaar mijn eerste marathon gelopen, de marathon van New York voor Kika. Dat is me gelukt. Ik heb toen gezegd dat het voorlopig ook mijn laatste marathon was, maar het begint toch wel weer een beetje te kriebelen.”

Om aan het inschrijfgeld voor de New York Marathon te komen, heeft hij samen met de illustratrice Merlinna Koerts een kinderboek uitgebracht Mama word ik een ster? De volledige opbrengst –  € 6000 – is naar de stichting Kika gegaan.

Stemmen!
Wie Stefan Krams op weg wil helpen naar een plaats in Expeditie Robinson 2017 kan tot 20 maart op hem stemmen.

Door Jaap de Jong