Kruistocht tegen crimi-kappers

Op Trumpiaanse wijze binden Roland van Braam (SP), Marc Wit (CDA), Jos Kerkhoven (DZ) en Stephanie Onclin (VVD) de strijd aan met ondermijning aan de Zuiddijk in Zaandam.

In hun motie Maak de Zuiddijk ‘great again’ willen ze dat “bedrijven die zich bezighouden met criminele en anderszins ondermijnende activiteiten van de Zuiddijk geweerd kunnen worden.” Vanavond wordt de motie in stemming gebracht,

Dat kan volgens hen door artikel 2:40 in de Algemene plaatselijke verordening (APV) op het gebied toe te passen:

“De burgemeester kan gebouwen, straten, gebieden, bedrijfsmatige activiteiten of een combinatie daarvan aanwijzen wanneer in of rondom dat gebouw, die straat, dat gebied of ten gevolge van die bedrijfsmatige activiteit de leefbaarheid, de openbare orde of veiligheid onder druk staat of aannemelijk is dat deze onder druk kan komen te staan of indien er signalen zijn van ondermijnende activiteiten.

Wat zijn die ‘signalen’ volgens de indieners?

 • in Zaanstad in het algemeen, maar op en rond de Zuiddijk in Zaandam specifiek, een aantal kapperszaken / nagelstudio’s zitten waarvan onduidelijk is hoe deze bedrijven rendabel kunnen voortbestaan;
 • de kans bestaat dat deze bedrijven zich bezighouden met criminele en anderszins ondermijnende activiteiten
 • er op en rond de Zuiddijk leegloop is van legitieme winkels met eerlijke ondernemers.

Is er sprake van “leegloop van legitieme winkels met eerlijke ondernemers”? Landsaat ging failliet na overname, slager De Ridder stopte wegens gezondheidsproblemen van de eigenaar, Kuijk hiel er mee op omdat de exploitanten op leeftijd zijn, Visbeek verhuisde naar Wormerveer. Er kwamen ook zaken bij: IJsboetiek, Kaas & Lekkers, Salade Bar, Betty’s Dapur, Golden Zaan Hotel, recent werd een vergunning voor nieuwe horeca op nr 12 verleend. Problemen waren er ook, o.a. de sluiting van Café Solen, twee recente overvallen op snackbar De Schaftpot en in 2017 de sluiting van het Koffiehuis in de Burchtpassage.

De Zuiddijk verloedert en heeft geen aantrekkingskracht meer voor winkelend publiek aldus de indieners. De straat kent overigens nog tientallen bedrijven. Maar dat de Zuiddijk een minder aantrekkelijk winkelgebied wordt, zou best kunnen. Helaas geldt voor meer winkelgebieden: Leegstand winkels neemt weer toe, nu ook in grote steden (NOS).

De Zuiddijk kreeg op verzoek van de ondernemers in 2016 een blauwe zone. Vorig jaar werden er bloembakken geplaatst. Of dat genoeg is, is uiteraard de vraag. Het gebied hoort volgens de Detailhandelsvisie van Zaanstad niet tot de gebieden waar de gemeente zich extra in gaat spannen.

Om hoeveel kappers en nagelstudio’s gaat het? Hieronder de namen en rugnummers. Er zijn vijf (of vier) nagelstudio’s en elf kappers volgens Google. Volgens de indieners van de motie “bestaat [de kans] dat deze bedrijven zich bezighouden met criminele en anderszins ondermijnende activiteiten.” Het is maar dat ze het weten.

kappers zuiddijk

nagelstudio zuiddijk

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Marcel van Kampenhout

  De concentratie van kapperszaken lijkt me in het gebied Czaar Peterstraat – Czarinastraat – Hogendijk niet lager te zijn. Dus waarom alleen op de Zuiddijk controleren? Òf je controleert alles, òf er lijkt sprake van persoonlijke wraakneming, òf er zijn mij onbekende redenen tot verdachtmakingen. Maar hoe dan ook, zó lijkt het vooral voor de bühne te zijn: ‘Oh, kijk mij eens goed bezig zijn!’

 • Arnaud Yos

  Dit slaat nergens op als ondernemer die al 9 jaar op de zuiddijk zit en (ik heb geen kapperszaak of nagelstudio) kan ik zeggen dat al deze zaken hun klanten hebben! Het is logisch dat de zuiddijk zo onaantrekkelijk is als de verlichting in de straat het amper doet. De zuiddijk is nou eenmaal meer een woonbuurt dan winkelbuurt, dat het naast het centrum ligt wil niet zeggen dat de zuiddijk een drukke straat zou moeten zijn. Juist doordat het centrum zo dichtbij is is de zuiddijk zo onaantrekkelijk voor mensen die willen shoppen of wat gaan eten, want in het centrum heb je alles al. De enige manier om de zuiddijk te redden is om een mooi horeca plein van de burcht te maken met winkeltjes en terrasjes bijvoorbeeld.

 • Johnny Jansen

  Ik begrijp wel dat sommige bedrijven als dekmantel gebruikt worden maar Zaanstad heeft 150000 geregistreerde inwoners en nog een heleboel ongeregistreerd en ze moeten vrijwel allemaal geknipt worden en ik zie nergens een zaak met meer dan 30 stoelen niet eens meer dan 5 dus ja overal zie je veel kapperzaken in West en Beverwijk Alkmaar dat is normaal.

  • hans van loo

   Behalve als je er nooit iemand ziet zitten….

   • Arnaud Yos

    Dat kan kloppen een knipbeurt kost al gauw 15 a 20 euro of meer, als een kapper bij wijze van spreke van 09:00-18:00 5 klanten heeft geknipt zit je al gauw op een omzet van €100 of meer en met geringe kosten als kapperszaak kun je daar makkelijk van leven. Het is dan natuurlijk logisch dat een zaak leeg oogt maar sommige mensen werken liever zelfstandig voor €1500 à €2000 per maand dan dat ze een uitkering gaan aanvragen.

 • Jan van den Broek

  De kop riep herinneringen aan lustkapper Harry (medio jaren ’90) op.

 • André van Beveren

  Zijn er ook concrete aanwijzingen die de beschuldigingen staven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *