Wekelijks in De Orkaan: de agenda voor de Liefhebber van Kunst & Cultuur.

Deze week: Collegium Vocale Zaandam in de Bullekerk, Marjolein Lensink in Zaans Groen, RIBW in het Weefhuis, musicals in Fluxus, huiskamerconcerten in Monet-monument, water in Natuurmuseum.

De Fabriek: de Helleveeg, Krigen, becoming Zlatan, Demolition, Heimat.

We werken alvast een paar maanden vooruit. Tips en suggesties via Twitter, Facebook of mail De Orkaan.

DEZE WEEK

Zaterdag 25 juni

 • Huiskamerconcert in het Monet-monument, Oostzijde 221 in Zaandam. Composities van Monets tijdgenoten zoals Reynaldo Hahn, Gabriël Fauré en Samuel de Lange. Uitvoerende zijn de bewoners Frans de Ruiter (clavecimbel), Manon Heijne en Fee Suzanne de Ruiter (zang). 20:00-21:00 (ook zondag 26). Toegang  € 10. Aanmelding via website.

huiskamerconcerten monet

 • De Bullekerk, Collegium Vocale Zaandam, J.S. Bach: Cantate BWV 30, “Freue dich, erlöste Schar”, 17:00.
 • Muziekdocenten FluXus op Open Dag De Pelikaan.

fluxus pelikaan

 • Het Weefhuis: Heel Divers. Cliënten van het RIBW exposeren in verschillende disciplines, waaronder fotografie, schilderijen en tekeningen, 13:00 – 17:00.

weefhuis divers

 • Zaans Groen: Marjolein Lensink. Foto’s met een bijzondere kijk op de alledaagse werkelijkheid. Marjolein fotografeert het meeste met haar mobiel, zonder photoshop-trucjes maar met een sfeerbepalend filter in Instagram. 13.00 – 17.00 uur.

bloempje van links expo.indd

Zondag 26 juni

 • Het Weefhuis: Cliënten van het RIBW exposeren in verschillende disciplines, waaronder fotografie, schilderijen en tekeningen, 13:00 – 17:00.
 • Zaans Groen: Marjolein Lensink (zie zaterdag). 13.00 – 17.00 uur.
 • Huiskamerconcert in het Monet-monument, Oostzijde 221 in Zaandam (zie zaterdag) van 11:00-12:00 en van 15:00-16:00 uur. Toegang  € 10. Aanmelding via website.
 • Experimenteren met water in Natuurmuseum E.Heimans in Zaandam: expositie, laboratorium, eigen rioolzuivering maken (neem een plastic Petfles mee), blauwalg-info en grondboringen.
 • Fort aan Den Ham (1903) in Uitgeest geopend van 11 tot 16 uur (achter de spoorlijn en provinciale weg N203 bij Krommenie ter hoogte van de “Krokodil”). Unesco Werelderfgoed, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

fort aan den ham

 • Musicalpresentatie FluXus: De Rode Prinses is een hilarische musical over een prinses die ontvoerd is door een stel gekke rovers. Gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Paul Biegel. De musical wordt gespeeld door kinderen van 10 tot 12 jaar. 12:00 FluXus, Westzijde 148 Zaandam, toegang € 1 euro, kinderen t/m 12 jaar gratis.
 • Musicalpresentatie FluXus: Ronja de Roversdochter, gebaseerd op het gelijknamige boek van Astrid Lindgren. Deze musical wordt gespeeld door kinderen van 7 tot 9 jaar. 15:30 FluXus, Westzijde 148 Zaandam, toegang € 1 euro, kinderen t/m 12 jaar gratis.
 • Musicalpresentatie FluXus: Alice in Wonderland wordt gespeeld door de tienermusicalgroep. 19:30 FluXus, Westzijde 148 Zaandam, toegang € 1 euro, kinderen t/m 12 jaar gratis.

Maandag 27 juni

 • t/m 29 augustus: Fotoclub AFV Zaanland exposeert in De Kunstgreep in Oostzaan (zie onder).

Vrijdag 1 juli

 • preview van IFIKZ 2016 tussen 16.00 uur en 18.00, de Kantine, Hembrugterrein.

LANGLOPENDE PROJECTEN

Tot 29 juni exposeert het Fotografisch Vijfluik (Karin Timmerman, Edith van Leeuwen. Frouke Hoekstra, Gerda Bekker en Wim Brinkman) in verpleeghuis Oostergouw in Zaandam. Van 10.00 tot 20.00.

vijfluik

Juni: Mystiek Moment in De Bieb in Krommenie, foto’s van Annemieke Loots en Jan Willem Verkerk.

mystiek moment

18 juni tot en met 11 september. Galerie Staphorsius: de derde editie van Zonder Haast, stillevens van nationale en internationale kunstenaars. Tijdens de tentoonstelling zijn ook decoratieve artikelen zoals nostalgische borden, glaswerk, keramiek, vazen, blikken en klein-meubelen te zien. J.J. Allanstraat 287b, Westzaan, dinsdag tot en met zaterdag van 9 – 17 uur; zondagopening: 19 juni, 28 augustus en 11 september, telkens van 13 – 17 uur.

Aanraad_Willy Jachtstilleven

27 juni 2016 tot 29 augustus: Fotoclub AFV Zaanland exposeert in De Kunstgreep in Oostzaan. Foto’s van de natuur, station Zaandam en de plekken in Zaandam die Claude Monet schilderde in 1871. In de drie vitrines zijn foto’s te zien van Oostzaan en het Twiske. De expositie is iedere werkdag geopend van 9.00 – 17.00 uur (plus openingstijden bibliotheek en tijdens activiteiten in De Kunstgreep).

fotokl jaap kloek
Station Zaandam van Jaap Kloek.

KOMENDE MAANDEN

Zaterdag 2 juli

excelsior affiche

visies weefhuis

Zondag 3 juli

Zondag 10 juli

 • Wilhelminapark, Wormerveer: koepelconcert met de Zaanse zangeres Jerney Kate en Lorena Vistainer als voorprogramma. Jerney Kate werkte na haar studie op het conservatorium mee aan diverse muzikale projecten, zowel als lead-en als backingvocaliste. Met haar theatervoorstelling ‘Inspired by Eva’ toerde ze door Nederland. Jerney sinds 2007 haar eigen zangschool in de Zaanstreek: La Cantante. Lorena (foto onder) is een aanstormend talent uit Krommenie, het Wilhelminapark staat op de voorkant van haar debutalbum. Aanvang: 20:00 uur. Toegang: gratis.

wilhelminapark koepelfestival

 

Zaterdag 16 juli

 • Zaanfolk, Wilhelminapark en Café De Melterij, Wormerveer.

zaanfolk

Zondag 21 augustus

Zondag 28 augustus

Vrijdag 9 september

Zaterdag 10 september

 • De Bullekerk, Collegium Vocale Zaandam, J.S. Bach: Cantate BWV 78, “Jesu, der du meine Seele”, 17:00.

Zaterdag 24 september

 • Roots aan de Zaan: exclusief concert in Nederland van de legendarische Britse folkrock-band Fotheringay, met in de gelederen o.a. topgitarist Jerry Donahue en Fairport Convention/Cat Stevens/Jethro Tull drummer Gerry Conway, in de Verkadezaal van Fluxus

fotheringay

saentheaterfestival

Zondag 25 september

 • Heemtuin Zaandam: Kikkerpad, 11:00
 • Muziekpodium Menno Simons Flaes (Vermaning Wormerveer): Trio Les Amis (mandoline, gitaar en accordeon): Van Vivaldi tot volksmuziek, 15:00

Trio Les Amis

Zaterdag 8 oktober

Zondag 9 oktober

vicki swan

Zondag 16 oktober – vrijdag 21 oktober

Zaterdag 29 oktober

 • Zaantheater (Roots aan de Zaan), exclusief Nederlands concert, van de Schotse zangeres Maggie Reilly en haar band (bekend als de stem van o.a. Mike Oldfield’s wereldhits Moonlight Shadow en To France).

maggie reilly

Zondag 30 oktober

 • Muziekpodium Menno Simons Flaes (Vermaning Wormerveer): Henk Verhoef en Franc Polman, orgel en viool, 15:00

Henk Verhoef en Franc Polman

Zaterdag 12 november

Zondag 20 november

 • Muziekpodium Menno Simons Flaes (Vermaning Wormerveer): Nederlands Kodaly Koor o.l.v. Takashi Mizumotu. Het Requiem van Gabriel Fauré en ander werk, 15:00

kodalykoor

Donderdag 1 december

Zaterdag 17 december

Maandag 19 december

 • De Bullekerk, Collegium Vocale Zaandam: A Festival of Lessons and Carols