Kunsteiland 2019: Zielige planten, Klaas de Boer en Bert Verhoeff (e.v.a.)

Buurtbewoners van het Eiland in Zaandam openen dit jaar voor de zevende keer hun woonkamers voor kunstenaars en artiesten om te exposeren en muziek te maken.

Kunstliefhebbers mogen op zaterdag 14 en zondag 15 september bij al die huizen gratis naar binnen lopen.

De 2019-editie van het Kunsteiland wordt gevierd op zeventien locaties in de wijk met fotografie, videokunst, beeldhouwwerk, keramiek, schilderijen, sieraden en performances.

Op het centrale grasveld in de wijk staat een grote tekentafel voor kinderen en er is een bar met koude en warme drankjes.

Kunstenaars Katrine van Klaveren en Robert Roelink geven op het veld met hun participatie kunstprojecten invulling aan actuele thema’s als duurzaamheid, verspilling en zero-waste. Kinderen kunnen zelf meewerken aan het kunstwerk dat Roelink daar gaat maken. Op zaterdagmiddag zal DJ Jeroen Kuiper plaatjes draaien.

Borrel met burgemeester

De eerste dag wordt rond 17:00 feestelijk afgesloten en KunstEiland officieel geopend door burgemeester Jan Hamming en zijn echtgenote Roya. Aansluitend is er een buurtborrel.

Het startpunt van de kunstroute is in het voormalige kantoorgebouw Spaander (Rochdale, William Pont) op Badhuisweg 1. Kunstenaar Yvette van der Does van ‘De Zielige Plant’ houdt plantenspreekuur en organiseert ‘planten-seances’.

Op het programma verder onder meer: keramist Klaas de Boer en fotograaf Bert Verhoeff, Bregtje Zitman-Deelen (tekeningen en schilderijen), en Marijke Habernickel (idem), Gerie Spijkerman (sierraden), Wil Abels (grafisch werk, afbeelding boven), Peter de Rijcke (schilderijen), Gea Zwart (assemblages) Margriet van Engelen (ruimtelijke plastieken) en Daniëlle van der Erve (foto’s).

Sarema en Hogendijk

In appartementengebouw Sarema (aanrader vanwege uitzicht) zijn op nr. 16 concerten geprogrammeerd. Zaterdag spelen singer-songwriters met eigentijdse muziek Kate Georgia en Jip de Graaf. Zondag speelt een strijkkwartet bestaande uit Yolanda Kuijper, Hester Bartelsman, Yaël Kurzbauer-Bonouvrier en Gabriël Olthof. De concerten beginnen om 15.00 uur en 16.00 uur.

De Saense School voor Beeldende Kunst doet ook mee aan het Kunsteiland. De school is gevestigd op Hogendijk 21.

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *