Laatste drie films Monumenten Spreken online (Wormer, Oostzaan Zaandam)

‘Geniaal in hun eenvoud, indringend en vaak aangrijpend. Het zijn films die iedere Zaankanter zou moeten zien.’

Dat waren de woorden die burgemeester Geke Faber sprak toen de Stichting Monumenten Spreken haar films, de website en het lesmateriaal vorig jaar tijdens een feestelijke bijeenkomst overdroeg aan het 4 en 5 mei comité Zaanstad.

De overdracht betekende niet dat de stichting zichzelf direct kon opheffen. Er waren losse eindjes die moesten worden afgehecht. Zo was er tijdens het traject een 28e monument ‘ontdekt’, en voor sommige films moest aanvullende research gedaan worden.

Het einde van de stichting is vandaag weer een flinke stap dichterbij gekomen: de laatste drie documentaires staan online.

Het gaat om de film over het monument in Wormer:

Oostzaan:

En de allerlaatste, nummer 28. De Bonifatiuskerk in Zaandam.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • johanna te boekhorst

    geweldige filmpjes. Ik was een kind tijdens de oorlog. Mijn ouders waren betrokken in het verzet ,Onderduikers, krantjes, bonkaarten enz.
    Mijn schoonvadere was ondergedoken omdat hij naar een krijgshevehenschap kamp moest en ook mijn schoon moeder en mijn man woonden illigaal in de zaanstreek. Eerst in Krommenie en later in Zaandam. Mijn schoon vader was heel aktief met het overvallen van gemeenten huizenen trein rails opblazen. Ze hebben de oorlog allemaal overleefd.

  • Lia.Rozendaal-Bart

    Indrukwekkend om m,n vader zijn verhaal te horen en zien vertellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *