In april van dit jaar heeft de politie 245 flessen met lachgas gevonden in een schuur en auto’s bij een woning aan de Cor Bruijnweg in Wormerveer. Burgemeester Hamming heeft nu dat pand gesloten voor zes maanden.

De opvallende oranje stickers die de sluiting duidelijk maken, lijken echter al verwijderd door de bewoner. Zaanstad laat uitzoeken hoe dat zit.

Na een melding via Meld Misdaad Anoniem nam de politie destijds een kijkje bij het adres. Het was een forse oogst: 22 flessen in de achtertuin, 52 flessen in de garage en in meerdere voertuigen bij de woning ruim 170 flessen. In totaal zijn door de politie 245 flessen lachgas aangetroffen.

Verschillende buurtbewoners zeiden in april dat er al langere tijd sprake was van overlast. De bewoner zou meerdere bussen hebben, ’s nachts reden er mensen af en aan.

De sluiting is gebeurd op grond van artikel 13b van de Opiumwet. Sinds 1 januari 2023 is lachgas opgenomen in de Opiumwet en valt daarmee onder lijst II (softdrugs).

Voor gebruikers is de impact van het gebruik van lachgas op langere termijn ernstig schadelijk voor zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid. De opslag van lachgasflessen en cilinders kan ook gevaarlijk zijn, zo is er kans op ontploffingen, verontreiniging en milieuverontreiniging.

Lees ook: Politie neemt ruim 150 flessen lachgas in beslag in woonwijk, Wormerveer

De vondst in april van dit jaar.

Door Piet Bakker / Michel Schermer. Extra informatie via gemeente Zaanstad en eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s: Michel Schermer.