Lagedijk Zaandijk voert actie…

Aan de Lagedijk in Zaandijk, van de Guisweg tot de grens van Wormerveer, wordt via raamaffiches actie gevoerd tegen de geplande hoogbouw bij Lagedijk 31.

Daar is een appartementencomplex van 16 woningen op het terrein van voorheen Koning & Boeke (later notariskantoor Moesker) gepland.

Volgens de bewoners van Oud-Zaandijk wordt daardoor het beschermde dorpsgezicht de Gortershoek aangetast. De nieuwbouw ‘in historiserende stijl’ zou jongerenhuisvesting en “levens-bestendige woningen” betreffen.

De omwonenden zijn geen tegenstanders van de sloop van wat wel in de volksmond Het Aquarium van de Lagedijk wordt genoemd. Dat Koning & Boeke zo’n 50 jaar geleden de foeilelijke aanbouw mocht realiseren mag geen vrijbrief zijn voor een “megalomaan complex” van 11 meter hoog, dat zou meteen het hoogste pand in het dorp worden (op de Zaandijkerkerk na).

Volgen de actievoerders is het plan ook in strijd met het bestemmingsplan. Ook vrezen bewoners dat de parkeerdruk sterk toeneemt.

Hieronder het affiche voor een van de ramen, vooral in het gebied in de directe nabijheid van Lagedijk 31 hangt het affiche voor vrijwel elk raam.

actie lagedijk zaandijk hoogbouw jan 2020 orkaan detail

De Orkaan besteedde eerder een aflevering van De Geveltoerist aan het pand. van Koning & Boeke. Dit stond er vroeger (1953), het Aquarium werd in 1974 op de foto gezet (helemaal onder).

k&b in 1953

k&b in 1974

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Kees Roukama

  Dit gebouw is ook niets. (slopen)
  Maar wat het nieuwbouwproject is ook niets
  Leuke Zaanse huisjes
  Komt de achtergrond ook tengoede.
  Groetjes vanuit de JONGE PRINS (wormerveer)CK Roukama.

 • Zaandijk let op uw zaak. Kijk naar Zaandam waar men nu met spijt kijkt naar de resultaten van de ‘vooruitgang’.

  • Ben Jansen

   Hoezo spijt? Nee, dan die oude parkeergarage, of het prachtige Trefpunt, of die mooie paviljoens die weg zijn. Zaandam cq Zaanstad is er enorm op vooruit gegaan met Inverdan en het wordt nog steeds mooier. Geen spijt!

 • Jan Betlem

  Veel succes met de poging om tot een beter resultaat te komen, ik zou zeggen niet opgeven en doorgaan tot dat het bitteren/zoette eind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *