Lagere afvalstoffenheffing eenpersoons huishoudens?

Drie maal is scheepsrecht. Jaap Keijser diende namens de POV (samen met de PVV) een motie in waarin B&W van Zaanstad wordt gevraagd een gedifferentieerd systeem van afvalstoffenheffing in te voeren.

En die motie kreeg een meerderheid. Nu betalen alle huishoudens nog evenveel. In een nieuw systeem gaan kleine huishoudens minder betalen. Meerpersoons huishoudens gaan dus meer betalen. De totale opbrengst moet gelijk blijven.

In de motie wordt de gemeente Utrecht ten voorbeeld gesteld. Daar is al een gedifferentieerd systeem.

In Zaanstad betaalt ieder huishouden in 2023: € 347,83.

Door Piet Bakker. Foto: De Orkaan. Bronnen: raadsvergadering Zaanstad. Motie POV PVV. Website Zaanstad.

.

Deel dit artikel:

13 reacties

  • Didier Hennequin

    Helemaal mee eens. Toen ik hier 27 jaar geleden de gemeente over benaderde kreeg ik te verstaan dat differentiatie in Zaanstad niet kon worden ingevoerd omdat het te ingewikkeld was om uit te voeren. Terwijl de Provincie het sinds jaar en dag wel weet te presteren (waterschapsbelasting). Maar ik voorspel ook dit: ik denk dat Zaanstad de alleenstaandenheffing met een paar tientjes gaat verlagen, maar dat meerpersoonshuishoudens meer dan honderd euro duurder uit zullen zijn…

  • P. Hoogkamer

    Dat is mooi zeuren als 2 pers HH. produceren wij maar 1 kliko afval in de maand. En dan worden we daarvoor gestraft.!

  • Kees Vogel

    Alles wegen ? wij zijn met z’n tweeën en letten op onze afval stroom. lijkt me niet handig om iedereen verschillend te laten betalen.

    • Sigrid Apraku

      Het zou niet mogen afhangen van het aantal personen, maar van de hoeveelheid afval die per huishouden wordt aangeboden. Wel lastig om dat bij te houden natuurlijk. Maar meerpersoonshuishoudens die hard hun best doen om zo min mogelijk afval te produceren meer te laten betalen dan eenpersoons huishoudens die er geen enkele moeite voor doen om afval te verminderen, en en in hun eentje misschien meer veroorzaken dan het gezin dat ernaast woont, vind ik niet rechtvaardig.

      • Waarom dit bij de eindgebruiker leggen, terwijl de aanbieders van producten de schuldigen zijn van die grote afvalstroom. De heel veel verpakkingen in de supermarkt kunnen gehalveerd worden, maar vanuit verkoopargumenten doen ze dat niet.

  • Diederik Eijer

    Ze kunnen per adres/huishouden toch eenvoudig zien hoeveel personen er wonen?
    En dan een tarief per persoon rekenen. Als de belasting dat kan dan zal de gemeente dat ook wel kunnen lijkt mij.
    Of is er sprake van onwil?

  • l. Boonstra

    Zo te lezen wil men graag betalen per kg. alleen moet men dan niet raar opkijken als bij de gescheiden afvalstromen plots meer rest bijgemengd zit. En zo afgekeurd wordt en alsnog als restafval, met bijbehorende hogere kosten,afgezet moet worden.

    • Didier Hennequin

      Precies. En verwacht ook maar vele soorten afvaltoerisme als de afvalstoffenheffing gewichtsafhankelijk wordt. Als ‘betalen per kilo’ wordt ingevoerd, dan wil ik een slot op de kliko, hetwelk buiten mijzelf alleen door HVC kan worden geopend. Differentiatie: ja, betalen per kilo: nee, wat mij betreft.

  • Henk Luijt

    Er staat nergens dat het per kilo is. Kleine huishoudens gaan minder betalen. Utrecht is het voorbeeld en daar betalen ze per persoon.
    Het is misschien rechtvaardiger, maar het wordt ook ingewikkelder. Dat geeft extra administratie, dus het zal iets duurder worden.

  • Cees Viergever

    Waar doen mensen nou moeilijk om voor de armste wordt het sws kwijtgescholden en voor de overige is het een euro of 2 per dag ben nog meer kwijt aan 5 minuten stilstaan met de auto in Amsterdam

    • kwijtschelding is er sinds dit jaar voor de meesten niet meer bij omdat ze een paar euro boven de norm zitten toen in januari alles aangepast werd, kregen er 100 euro per maand bij en kunnen dan 88 euro per maand aan gemeentelijke belastingen en waterschappen afdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *