Lange rijen voor de Sint op de Burcht

Het was niet de ‘officiële’ intocht van de Sint met de ontvangst door de burgemeester. Maar bij de ‘Zaandam-Zuid’-aankomst op de Burcht was het toch erg druk. De rij met wachtenden strekte zich uit van de bloemenstal op de hoek van de Burcht tot de Sint-tent achter het voormalige gemeentehuis.

Op het afgezette terrein mocht slechts een beperkte hoeveelheid ouders met kinderen aanwezig zijn. Iedereen werd gecontroleerd op QR-code of testbewijs.

Het evenement begon met een rijtocht door Zaandam-Zuid en eindigde met het feest op de Burcht.

Of de intocht door zou gaan is lang onzeker geweest. Omdat de organisatie vasthield aan de inzet van Zwarte Pieten hadden ze moeite om sponsors te vinden. Er werd gecollecteerd en om donaties gevraagd. De Pieten zijn volgens de organisatie overigens wel “mee met de tijd, maar in hun eigen tempo”:

“Het uiterlijk van de Pieten is de laatste jaren duidelijk aan verandering onderhevig. Al onze Pieten zijn nu donkerbruin van kleur en dragen geen oorversieringen en ook de lippen zijn niet meer dik aangezet. Wij vieren dit feest met plezier en respect en hebben geen enkele intentie om iemand te kwetsen.”

Op de website van de organisatie wordt gesteld dat ze zich identificeert met de standpunten van het Sint & Pietgilde waar een lans voor de traditionele Zwarte Piet wordt gebroken. Het uitgangspunt van ‘bruine pieten’ is getuige de foto’s (onder) niet helemaal gelukt.

In 2020 werd het feest van Zaandam-Zuid op het laatste moment afgelast.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Buurtbewoner

    Om te beginnen wil ik complimenten geven aan de organisatie van het feest, wat een leuk feest en wat deed iedereen zijn best voor de kinderen!
    Ik was wel teleurgesteld in het uiterlijk van de Pieten. Op de website stond dat de zwarte Pieten in Spanje zouden blijven dit jaar. Daar was niets van te zien, alle Pieten zaten vol in de schmink, er was geen roetveeg te bekennen. Ook vond ik het jammer dat de teksten van de liedjes niet waren veranderd. Knecht en zwarte Piet, dat hoeft echt niet meer, een kleine aanpassing aan de liedjes door 1 woord te veranderen is genoeg. Het voelde een beetje ongemakkelijk,bijna provocerend. Het zou fijn zijn als er meer met het Sinterklaas Journaal wordt meegewogen. Dat betekent niet dat je toegeeft dat zwarte Piet discriminatie is maar dat je open staat voor verandering in positieve zin. Het Sinterklaas feest zal misschien iets anders zijn dan we gewend zijn maar is nog steeds een fantastisch feest voor jong en oud.

    [De Orkaan: normaal gesproken plaatsen we geen reacties zonder naam, maar deze inzender zegt geen zin te hebben in discussie met buurtbewoners over haar standpunt, dat snappen we, de naam is bij de redactie bekend]

  • Martin Meuleman

    Het was natuurlijk een mooi kinderfeest. Wel wat surrealistisch met veel non-vaccies achter de hekken en de enorme rij die er wel in kon. Gelukkig bleef de Sint echt lang zodat iedereen die het wilde toch dichtbij kon komen. Ook vroeg mijn zoon waarom de pieten zo zwart waren, want dat waren ze normaal toch niet…. Maar aangegeven dat deze pieten erg lang in de schoorsteen hebben vastgezeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *