Lelijkste pand Gedempte Gracht krijgt nieuwe gevel: appartementen in Only

Het pand Gedempte Gracht 44-44c in Zaandam, waar nu o.a. de kledingwinkel van Only en de pop-up van Kiss Bakery zit (het voormalige Steps) wordt verbouwd. In het kantoordeel komen 13 appartementen

Bij de verleende omgevingsvergunning meldt de gemeente Zaanstad ook dat de gevel gewijzigd wordt. En dat is goed nieuws. Het Only-pand is waarschijnlijk het lelijkste pand aan de Gedempte Gracht.

Plannen om winkels en kantoren (deels) te transformeren tot woonruimte zijn niet nieuw. Onlangs werd begonnen met twee projecten om dat vlot te trekken: ‘Morgen in Zaandam’ en ‘plan van aanpak’. Volgens een analyse van de provincie zou er ruimte zijn voor 700 à 800 woningen in en boven winkels in centrum Zaandam – dat aantal werd later naar beneden bijgesteld, maar een paar honderd zou wel een optie zijn.

In de voormalige winkel van @sneakers aan de Gedempte Gracht 73 die wordt gesloopt komt een nieuwe winkel met drie appartementen erboven. Onderstaande foto is genomen op de Vinkenstraat. Ook daar worden appartementen boven een winkelpand gebouwd.

Belanghebbenden die het niet eens zijn met het besluit kunnen tot eind augustus een bezwaarschrift indienen bij B&W.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Schulp Arend

  De Monetisering zet door

 • Bruce Latham

  Woonruimte boven winkels vind ik een goed idee, helpt met woningnood en tegen leegstand van winkels in het centrum. Een deel van het publiek heb je al direct in de buurt voor winkels en horeca.

 • A. de Jong

  Woningnood wordt niet opgelost met kleine woonruimtes die te duur zijn voor de Zaankanter en die niet passen bij de behoeftes van de Zaankanter.
  Ook ligt de verhuisgraad veel hoger bij kleine dure woningen. Bewoners van dit soort type woningen investeren maar weinig in hun omgeving. Ik zie hier geen winst in voor het centrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *