Terwijl nog altijd geen enkele vergunning is verleend door de gemeente Oostzaan voor het festival Lentekabinet in het Twiske, viel bij sommige Oostzaners deze week een flyer van organisator Dekmantel BV op de mat. In de brief worden buurtbewoners uitgenodigd voor een buurtborrel én kunnen zij zich aanmelden voor gratis ‘burenkaartjes’ voor het festival.

Maar: er is nog altijd geen evenementenvergunning, geen omgevingsvergunning (‘kruimelvergunning’), geen ontheffing op de Zondagswet, noch op de Alcoholwet of Wet geluidhinder verstrekt door het college van B&W Oostzaan. Toch worden er kaartjes verkocht én dus nu ook uitgedeeld — voor een festival dat juridisch nog helemaal niet door mag gaan.

Een betrokken omwonende, die anoniem wil blijven, stuurde De Orkaan een e-mail met de flyer die zijn vriendin op de Lisweg ontving. Zelf kreeg hij de brief niet, ondanks dat ook hij de nodige overlast verwacht:

‘Het is op z’n zachts gezegd raar, zo niet onrechtmatig, dat je kaartjes kunt verkopen én uitdelen voor een betwist festival zonder dat er enige vergunning is afgegeven door gemeente Oostzaan.’

Charmeoffensief

De flyer — vriendelijk van toon en ondertekend door Lentekabinet-projectleider Eva Vilachá — spreekt over een kleinschalig festival met ecologische aandacht en culturele meerwaarde. Maar in de praktijk is Lentekabinet al jaren onderwerp van hevig maatschappelijk en juridisch verzet.

In maart schreef De Orkaan al dat de vergunningverlening onder vuur ligt. Er loopt nog een hoger beroep van Stichting Hart voor het Twiske (HvhT) tegen de door provincie verstrekte vergunning Wet natuurbescherming (Wnb). Er werd een verzoek ingediend om de verleende natuurvergunning in te trekken, maar de provincie wees dit verzoek af met een zogenoemd ontwerpbesluit tot weigering.

Volgens een zienswijze op dat besluit is de vergunning strijdig met de wet: het festival vindt plaats in een Natura 2000-gebied en binnen het Natuurnetwerk Nederland (NNN), waar festivals juridisch niet zijn toegestaan. Ook zouden vogels in het broedseizoen, vleermuizen en andere dieren ernstige hinder ondervinden van geluid, licht en mensenmassa’s.

Belangenverstrengeling

Een inwoner van Oostzaan stelt in haar klaagschrift aan de Provincie Noord-Holland dat er sprake is van belangenverstrengeling: de provincie is namelijk voor 100 procent aandeelhouder en eigenaar van de onderneming Recreatie Noord-Holland NV (RNH), en is daarmee zowel vergunningverlener als financieel belanghebbende. Deze klacht is nu formeel in behandeling genomen.

Op donderdag 12 juni 2025 staat een openbare hoorzitting gepland in het Provinciehuis in Haarlem. De Hoor- en adviescommissie buigt zich daar over het dossier. Of er tegen die tijd al wél vergunningen zijn afgegeven voor het festival dat op 7 en 8 juni moet plaatsvinden, is nog onduidelijk.

‘Schadelijk’

‘Iedereen in Oostzaan en recreanten in het Twiske ondervinden overlast van dit festival — niet alleen tijdens het weekend, maar ook in de op- en afbouwweek,’ schrijft de klager. Dat de flyer nu pas vlak voor het Pinksterweekend verspreid wordt, en kennelijk niet naar alle direct omwonenden, versterkt het wantrouwen.

De Stichting Hart voor het Twiske, die zich al jaren inzet voor bescherming van het natuurgebied, noemt het ‘schadelijk en schandelijk handelen van overheden’ en steunt de oproep tot journalistieke aandacht.

Door: Merel Kan, Orkaan-archief en de flyer van Dekmantel BV. De foto boven is vorig jaar gemaakt door Nick Boeske.