Ontlezing wordt een steeds groter probleem in Nederland. Minder mensen lezen boeken, tijdschriften en nieuws. Vooral dat laatste raakt ons recht in ’t hart. Geen nieuws? Dít kunnen we niet laten gebeuren! 

We besloten te kijken wat we ertegen kunnen doen en zochten Lottie Sluik, leesmediaconsulent bij De Bieb op. Zij is een van de mensen die werkt aan een oplossing. 

Lottie werkt samen met basisscholen in de regio om leerkrachten te helpen leerlingen te stimuleren om te lezen, of om een leesbeleid te creëren voor de scholen. Lottie heeft zo bijvoorbeeld ook geholpen aan de bieb voor ouders in OBS Kogerveld.  

Zij vertelt dat ouders een belangrijk figuur zijn voor kinderen: door hen als voorbeeld te gebruiken, kunnen kinderen worden gestimuleerd om meer bezig te zijn met lezen. Het (voor)lezen van boeken is niet alleen goed voor de schoolvaardigheden van kinderen, maar ook voor hun sociale vaardigheden. 

Een groot deel van het onderwijs kampt dus met het probleem: Lottie vertelt dat bij een deel van de basisscholen leraren ook niet voldoende voorlezen of tijd vrijmaken voor leesactiviteiten. Ook op de middelbare school zijn er moeilijkheden: leerlingen op Pascal Zuid kampen met leesproblemen. Er worden nu wel al beginstappen gemaakt om samen te werken met middelbare scholen. 

Tips 

Goed dan nu de vraag: wat kunnen wij doen? Hierbij blijkt het toverwoord ‘leuk’ te zijn. Maak lezen leuk. Hoe je dat doet? Samen: wissel tips en boeken uit*. Maak het jezelf makkelijk. Begin niet met een dikke pil vol kleine lettertjes. In elke categorie zijn mooie boeken te vinden. Maak lezen leuk! 

Oh ja, we hebben zelf ook nog een tip: lees De Orkaan of KortZaans (is ook leuk!)

*Je kan een leesclub beginnen met vrienden: lees allemaal hetzelfde boek en plan een avondje om dat boek te bespreken. 

Door Sanchita Parajuli (artikel en foto’s). Bron: interview met Lottie Sluik