LHBTIQ+ Het is enorm stil om ons heen

Waar het laatste jaar bol stond van de activiteiten rondom de Zaanse Regenboog is er nu een angstvallige stilte over de groep neergedaald. Hoe gaan we in deze verwarrende tijd met elkaar om?

Wat mezelf betreft houd ik zo veel mogelijk afstand van alles en iedereen. Doe de noodzakelijke boodschappen en blijf zo veel mogelijk thuis.

Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd en proberen dappere mensen het land draaiende te houden.

Sinds een paar weken is de wereld veranderd en leven we met zoveel onzekerheden. Niemand kan voorspellen hoe en wanneer het leven weer z’n normale gang gaat. Wat betekenen de maatregelen voor de eenzame ouderen?

Nu de zorgcentra op slot gaan en het bezoek aan banden gelegd is zullen nog meer ouderen alleen op het zorgpersoneel aangewezen zijn. En daar zullen de gevolgen merkbaar zijn, geen activiteiten meer en angst om te veel omgang met medebewoners te hebben.

Maar ook voor ouderen die alleen wonen en geen bezoek meer ontvangen is deze tijd extra zwaar.

LHBTIQ+ personen die het vaak zonder familie moeten rooien en de contacten missen die ze via de vele Roze salons, cafés en ontmoetingsmomenten hebben zijn meer dan ooit kwetsbaar om in een sociaal isolement te geraken.

Samenwerking tussen de ANBO en het COC heeft geresulteerd in een telefoonlijn waar ouderen die vragen hebben of zich eenzaam voelen zich toe kunnen wenden (0348-466666).

Misschien moeten we elkaar vaker bellen en naar elkaar informeren. Ook doet het goed om een kaart of een brief te ontvangen.

De mobiele telefoon en de computer zijn momenteel een geweldig middel om contact met elkaar te onderhouden. Bemoedigende woorden op facebook, waar ook praktische tips, verbazing en leuke filmpjes worden gedeeld.

Gelukkig zijn er ouderen die de beschikking over een computer hebben en zijn er nog die in bezit zijn van een welgevulde boekenkast. Lezen kan de gedachten afleiden van de dagelijkse beslommeringen.

Voor filmliefhebbers is er momenteel een uitgebreid aanbod en extra zenders die mooie films uitzenden. De serie Anne+ is nu op tv aan het tweede seizoen bezig. Anne als rolmodel voor lesbische jonge vrouwen. En voor jongeren, en ouders, is het lezen van de autobiografische roman van Splinter Chabot een ware aanrader.

Kunstliefhebbers kunnen online de musea bezoeken en het luisteren naar mooie muziek is ook voor iedereen weggelegd.

In deze onbestemde, lange, periode hopen we dat iedereen voorzichtig is, dat je er voor elkaar bent en dat we over een paar maanden de draad weer op kunnen pakken met elkaar. Alle plannen die nu in de ijskast zijn verdwenen komen terug. Weer het gezellige, drukke 50+ café, opnieuw activiteiten bij de Roze Loper zorgcentra, het Pride café, de dames eetclubs, samen naar de film gaan en de ZaanPride.

Voor al de LHBTIQ+’s en het hele alfabet, het wordt beter, mooier!

Coby Voorn

Deel dit artikel:

Een reactie

  • hans van loo

    LHBTIQ+
    Staat dat plusje voor de rest der mogelijkheden?
    Het is inderdaad een idee,want (met enige overdrijving) dan hoeft men zodoende niet het hele alfabet te gebruiken om te duiden waar de voorkeur naar uit gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *