Feestgedruis, 40 jaar De Dijk

Vrijdag 1 oktober was ik de gelukkige om een kaartje te bemachtigen voor het concert ter gelegenheid van veertig De Dijk in de Ziggo Dome. Dat zowel het publiek als de band er aan toe was om hier een mooi feest van te maken was al snel duidelijk.

Bijna 17.000 mensen gingen uit hun dak. Jong, oud en alles ertussenin, “het publiek houdt van De Dijk en De Dijk houdt van het publiek” was mijn indruk.

Door: Coby Voorn

Als fan, en bezoeker van de concerten, heb ik het nieuwe boek van Hugo Lochtenberg “Achter de Dijk” in één adem uitgelezen. 

Een groot deel van het boek is gewijd aan de frontman van de rockband Huub van der Lubbe. Zijn maatschappijkritisch engagement, zijn twijfels, zijn diplomatie en zijn gevatheid, maar ook zijn zwakheden, het hele boek door komt het aan de orde. Hij is het gezicht naar buiten maar ook alle andere bandleden, de crew en de familieleden komen ruimschoots aan bod.

En wat wil je ook, een rockband veertig jaar met een redelijk vaste samenstelling kent ups en downs en regelmatig voornemens om te stoppen. De onderlinge spanningen die bij optredens nooit, maar dan ook nooit, naar voren mogen komen.  Dat ze nooit gestopt zijn heeft te maken met het gevoel dat ‘spelen het mooiste wat er is’ een uitspraak van toetsenist Pim Kops als er in 2018 twijfel bestaat bij van der Lubbe om door te gaan.

Natuurlijk komen de beginjaren van de band, de wisselende samenstelling, de discussies en de volharding om de band tot een succes te maken ook ter sprake. Het optreden tijdens de beatmis in de Petruskerk en op de Hubertus in Krommenie en de verschillende jeugdhonken met de band, toen nog ‘Tenderfoot’.

Veel ruimte in het boek is ingenomen door de teksten en het ontstaan van de nummers. Een waardevol deel waarin je ook een kijkje krijgt in het tot stand komen van de prachtige arrangementen van o.a. de bandleden Nico Arzbach en Pim Kops.

Een euforisch moment voor de mannen van de Dijk is de ontmoeting met Salomon Burke. ‘Dijk Rocks’ met deze woorden neemt de soullegende afscheid bij de eerste ontmoeting. Hier vloeit een warme, maar niet gemakkelijke, samenwerking uit voort die uitmondt in een mooie cd maar ook in een verdrietig einde.

Wie het boek leest ontdekt het harde werken, de hilarische momenten, de twijfels maar vooral de saamhorigheid die misschien wel het belangrijkste is voor het succes van De Dijk.

Hugo Lochtenberg Achter De Dijk Uitgeverij Podium

Deze week verscheen ook: Huub van der Lubbe Vlooienmarktdandy- liedteksten en gedichten bij Uitgeverij Nijgh en van Ditmar

De afbeelding boven is een screenshot uit het promofilmpje dat werd gemaakt voor het concert van 1 oktober.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *