LHBTIQ+: ORPHEUS

Sommige mannen of vrouwen worden in hun heterorelatie geconfronteerd met homoseksuele gevoelens.

Ik spreek daarover met Mario die op 12 jarige leeftijd al wist dat hij homoseksuele gevoelens had, maar pas op 57 jarige leeftijd uit de kast kwam:

“Uit de kast getrokken door mijn toenmalige vrouw,”

zoals hij vertelt. En dat gebeurde na 20 jaar een gelukkig huwelijk te hebben gehad waarin ze met een dochter en een zoon een gelukkig gezin vormden.

Door zijn vrouw geattendeerd op Orpheus, een organisatie die klaarstaat voor mensen die met homo-, biseksuele of lesbische gevoelens van henzelf of hun partner in een relatie zitten.

Samen met zijn vrouw heeft hij open avonden bezocht. Die zijn hem tot steun geweest om te kunnen en mogen worden wie hij in wezen altijd al was, maar niet kon en mocht zijn.

 Mario is inmiddels al jaren actief in Orpheus. Hij leidt gespreksgroepen en weekenden die door Orpheus worden georganiseerd. Zij bieden een veilige omgeving voor mensen die over hun situatie willen praten.

De angst die zowel de hetero-als de homopartner hebben om over de situatie te praten wordt in groepsbijeenkomsten door middel van erkenning en herkenning naar een oplossing gebracht. Dat de ontmoetingen met meerdere mensen door de deelnemers niet als een bedreiging wordt ervaren komt doordat iedereen in een soortgelijke situatie zit. Zij delen dezelfde achtergrond.

“Voor iedereen is dit spannend en ieder heeft een ontroerend verhaal. Toen ik binnenkwam voelde dit als een warm bad. Er is gevoel, angst, boosheid maar zeker altijd ruimte. We gaan kijken welke ruimte er binnen de relatie is om de situatie tot een goede oplossing te brengen.”

Er wordt geen kant en klare oplossing geboden. En dat kan van alles betekenen: zit er veelal woede bij de partners, pijn, angst en verdriet maar altijd wordt door middel van gesprekken ervaringen gedeeld die leiden tot het wegnemen van problemen. En wie bij een bijeenkomst wil zwijgen, dat mag, veiligheid bieden staat bij ons voorop.

Uiteindelijk is voor iedereen de oplossing anders. Gaan we uit elkaar en kiezen we voor een andere partner of blijven we bij elkaar en zoeken we een relatievorm waarin we met elkaar verder gaan en gelukkig worden? Ook geldt dat partners anders reageren.

“Hetero partners denken vaak dat ze tekort schieten, dat het aan hen ligt en maar willen toch vaak de homopartner steunen”

Ontroerende verhalen over wat mensen overkomt, waarbij het niet delen meer pijn doet dan erover praten in een veilige omgeving. Mario vertelt dat er verdrietige momenten zijn maar dat de mooie dingen toch overheersen.

Naast gesprekken die in het hele land plaatsvinden, o.a. Haarlem. biedt Orpheus ook wandelingen aan voor zowel heteropartners als voor partners met homo-, biseksuele of lesbische gevoelens:

“Doel daarbij is dat in een ontspannen omgeving contact kan worden gemaakt en gesprekken gemakkelijk plaatsvinden. Bovendien worden er weekenden georganiseerd als daar vraag naar is.”

Dit om mensen te steunen en vrijheid in denken te geven.

Orpheus is een prachtige organisatie waar niemand wordt gestuurd maar waar wordt geprobeerd ieder zijn eigen oplossing te laten vinden.

De Zaanse Regenboog

Coby Voorn

De foto boven is van Anjo Kan

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *