Tim Schuijt, de 22-jarige student die van Zaandam naar Hongkong liftte, gaat een boek schrijven over zijn reisavontuur. Als alles goed gaat, ligt zijn reisverhaal in het voorjaar van 2025 in de boekwinkel.

Schuijt begon in 2022 aan zijn liftavontuur. Via filmpjes op Instagram hield hij het thuisfront, en zijn snel groeiende schare volgers, dertien maanden op de hoogte van zijn belevenissen. Een van zijn volgers was schrijver Kluun:

“Hij bekeek mijn avonturen en stuurde mij een bericht waarin hij vroeg of ik niet eens wilde nadenken of ik mijn verhaal niet zou willen opschrijven voor een boek. Ik had daar al een beetje over nagedacht, maar ik zag het niet als een reëel plan. Maar om het van een echte schrijver te horen… Toen ben ik er serieus over na gaan denken.”

Na een ontmoeting bracht Kluun Schuijt in contact met uitgever Thomas Rap en het contract is inmiddels getekend. In het boek vertelt Schuijt zaken die niet in zijn filmpjes zaten. Zo had hij voor zijn reis begon, zijn relatie uitgemaakt. Tijdens zijn reis miste Schuijt zijn vriendin heel erg en dat wordt een van de verhaallijnen in het boek. Dat hij geen contact meer met haar had, heeft hem als mens behoorlijk veranderd. Ook een grote ruzie gaat een rol spelen in zijn boek:

“Ik was een beetje de weg kwijtgeraakt als het gaat om de sociale wereld om mij heen. Ik was te erg alleen maar op mijzelf waardoor ik een beetje het contact met de realiteit was kwijtgeraakt. Voornamelijk op het sociale vlak; vriendschappen, menselijk contact, liefde.”

Schuijt moet nu alleen nog tijd vinden om zijn verhaal te schrijven, want hij heeft voor de komende tijd behoorlijk wat reisplannen. Zo gaat hij binnenkort naar Namibië en Zuid-Afrika om een eind op te fietsen met twee vrienden die door Afrika reizen. Daarna gaat hij met een andere content creator van Albanië naar Groningen liften. Ook staat er nog een bezoek aan Georgië op de rol en gaat Schuijt in de herfst door Noord-Amerika liften. Van al die reisavonturen komen vanzelfsprekend ook filmpjes.

Door Di-Lan Sun. Foto: Tim Schuijt.