Vandaag, zaterdag 15 januari, wordt in vijf Zaans kerken het ‘nationaal gebed voor vrede en verbinding’ georganiseerd.

Tussen 14:00 en 17:00 uur kunnen bezoekers terecht om te bidden. Aanleiding is volgens de initiatiefnemers “de aanhoudende coronacrisis en toenemende verdeeldheid in families, geloofsgemeenschappen en de samenleving.” 

Mark Veurink, voorganger Menorah Zaanstad zegt in het persbericht van ‘Hart voor Zaanstreek’:

“Met dit initiatief willen we het nationaal gebed in onze eigen stad brengen. We zien dat ook in Zaanstad mensen moe zijn van corona, maar ook van de verdeeldheid die erdoor ontstaat. Als Zaanse kerken willen we met dit initiatief mensen graag een plek bieden om even op adem te komen, een plek om vrede te ervaren.”


De lijst van deelnemende kerken:

  • Nicolaaskerk (PKN), Kerkplein 1, Krommenie
  • Oud-Katholieke parochie van de h. Nicolaas en Maria Magdalena, Noorderhoofdstraat 131, Krommenie
  • Noorderkerk (PKN), Heijermansstraat 127, Zaandam
  • Pinkstergemeente Ichtus, Bloemgracht 101, Zaandam
  • Zaankerk (NGKV), Drielse Wetering 50, Zaandam

Deze en andere kerken zullen samen om 14:00 uur de klokken luiden vanwege de verbondenheid met het nationaal gebed voor vrede en verbinding.

Sjaak Visser, predikant PGZ (Noorderkerk):

“Wanneer je soms niets anders kan doen dan een kaarsje aansteken, is zo’n symbool al van grote waarde. Op 15 januari zijn kerken in de Zaanstreek open om een kaarsje aan te steken, om een moment stil te zijn. Het is een manier om verbonden te blijven met wat echt van waarde en belangrijk is in deze corona-tijd. Door het coronavirus zijn mensen ons ontvallen, ziek geweest of nog steeds ziek en dat heeft een grote impact op onze samenleving. De gezamenlijke kerken willen ruimte bieden om hierbij stil te staan.”

De kerken houden rekening met de actuele coronamaatregelen. Aanmelden is niet noodzakelijk. 

Boven: Noorderkerk, onder: Oud-Katholieke Kerk in Krommenie.