Luilak!

In de nacht van vrijdag op zaterdag voor Pinksteren (van 2 op 3 juni) is het weer Luilak. Vroeg op, maar eerst laat naar bed vanwege het luilakvuur.

De Orkaan stamt nog uit de tijd van illegale vuren, op pannen slaan, eieren tegen ramen gooien (of de rotte exemplaren door de brievenbussen proppen), zeep op auto’s en ruiten smeren, het pikken van hout van de buur-stapel en achtervolgende veldwachters.

Maar de gemeente Zaanstad wil het graag ‘gezellig, veilig en ordelijk laten verlopen’. En dat moet dan maar, vooral om ‘overlast en vernielingen tegen te gaan’.

Daarom is het toegestaan om op speciaal daartoe aangewezen plekken een spontaan Luilakvuur af te steken. Net als vorig jaar is Westzaan de aller aller luiste:

  • 2 in Assendelft (Vaartdijk 24, Zaandammerweg 26)
  • 3 in Westzaan (J.J. Allanstraat 11, J.J. Allanstraat 278 en Kanaaldijk)
  • 1 in Wormerveer (Noordeinde)
  • 2 in Zaandam (Ringweg en Havenbuurt)

In Krommenie, Zaandijk en Koog a/d Zaan wordt er niet geluilakt!

Op het Noordeinde in Wormerveer en aan de Kanaaldijk in Westzaan wordt volgend jaar geen luilak gevierd, omdat op beide terreinen gebouwd gaat worden.

Voor het bouwen van de brandstapels gelden duidelijk regels:

“De opbouw mag niet eerder dan vijf dagen voor de Luilaknacht beginnen (voorheen was dat één week). De Luilakvuren mogen alleen in Luilaknacht zelf worden aangestoken, vanaf 23 uur.”

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *