Magid bestaat

In september 2015 wordt aangekondigd dat in de tenten die gebruikt zijn voor de Dam tot Damloop tijdelijk maximaal 500 asielzoekers gehuisvest worden.

Het was het begin van een roerige periode, waarin het leven van verschillende Zaankanters verweven werd met dat van mensen van daar.

Pieter de Vente en zijn man Anko bijvoorbeeld. Magid werd de asielzoon waar zij van houden. Pieter stuurde ons gister een mail, waar we wakker van lagen. We plaatsen de tekst 1:1

Magid

Een jonge vent. Uit Afghanistan gevlucht in 2016. Via de opvang in Ter Apel hoorde hij bij de eerste lichting vluchtelingen die aankwam in het Veldpark. In de Noorderkerk ontmoette Anko hem bij het geven van taalles. Zijn teruggetrokken en bescheiden overkomen trok de aandacht.

Tijdens het geven van de taallessen leerde Anko hem verder kennen en besloot dat “leuke dingen doen” ook bij kennismaken met Nederland hoorde. En zo ging het naar Artis, de Efteling, de Keukenhof, varen met de sloep etc.

In de eerste anderhalf jaar van zijn verblijf was het beleid om vluchtelingen niet te laten aarden. Dus ging Magid van AZC naar AZC. Bijna altijd kreeg hij zijn overplaatsing de avond tevoren via een mededeling in zijn postvakje te horen. Vanaf de bajesboot in de Achtersluispolder moest hij plots naar Weert. Wij waren perplex en besloten hem de volgende morgen zelf naar Weert te brengen. Tevens stelden wij hem toen voor om een of tweemaal per maand een weekend naar ons toe te komen om even bij te tanken. En dat deed hij graag. Na een paar maanden ging hij van Weert naar Gilze-Rijen. Na een korte periode daar keerde bij weer terug in Zaandam. Door de week was hij op de bajesboot en op vrijdag, na de moskee, kwam hij elk weekend naar thuis, zoals hij ons huis inmiddels was gaan noemen. Wel onder de voorwaarde dat wij uitsluitend Nederlands zouden spreken met elkaar. Omdat hij langer dan een jaar in ons land was kon hij een TWV (tijdelijke werkvergunning) aanvragen. Dat mag een vluchteling eenmaal per jaar en hij deed dat direct.

Inmiddels was hij overgeplaatst naar Oisterwijk. De TWV werd toegekend. Hij kreeg werk in een hotel in Hoofddorp. Dat was vanaf Oisterwijk natuurlijk niet te doen. Dus kwam hij helemaal thuis in Zaandam. Op zijn vrije zondag reisde hij naar het AZC in Oisterwijk om daar een nacht te slapen, op maandagmorgen zich formeel te melden en daarna weer terug naar Zaandam te reizen. Meerdere malen probeerden wij dit te veranderen, zodat hij zich bijvoorbeeld in Amsterdam zou kunnen melden. Het toenmalige standpunt van het COA was “wij zijn er niet om vluchtelingen te helpen met hun eventuele werk”.  Niettemin droeg hij iedere maand blijmoedig van zijn verdiende 1100  EU zo’n dikke 470 EU af voor kost en inwoning aan het COA. Hij kon zich ergeren aan vluchtelingen die alles eisten van de Nederlandse Staat en zich weigerden neer te leggen bij onze cultuur en de gemaakte afspraken.

Na dat halve jaar werken weer gedwongen een half jaar niets doen. Hij bleef gewoon bij ons in Zaandam wonen, zijn thuis in ons land. Bekommerde  zich inmiddels om zijn steeds zieker wordende broer die al 20 jaar in Breda woont en inmiddels al lang Nederlander is.

In april 2017 werd hij geïntroduceerd in onze familie. Door iedereen direct in het hart gesloten. Ook door de buren hier op het Dok in Zaandam. Enige maanden geleden bij een inbraak aan de Oostzijde hoorde hij midden in de nacht het lawaai. Waar iedereen doorsliep of niet naar buiten durfde, stond hij als eerste,  van de zesde etage gekomen, beneden om achter de inbrekers aan te gaan.

En nu. De rechter stuurt hem weg. Terwijl een groot deel van zijn verhaal is aanvaard. Ook door de IND. Geen begrip, geen oog voor de context alleen juridische haarkloverij. Dat hij in 2011 al door de Taliban is aangepakt, in 2013 nogmaals door de Taliban is ingesloten en ernstig is mishandeld en bedreigd. Het mag allemaal waar zijn, maar in de ogen van de rechter is Afghanistan een veilig land. Uit internationale rapporten blijkt dat de provincie waar hij vandaan komt een van de meest onveilige is. Dat hij daar niemand meer heeft (zijn hele familie is gevlucht) doet voor de rechter ook niet ter zake.

Dat hij de taal uitstekend beheerst, zich had ingeschreven als student bij het ROC in Amsterdam, dat hem al een concrete baan is aangeboden bij de Pizzabakkers op de Dam in Zaandam, dat hij van onze familie, van onze vrienden, van ons, van ons land houdt, het doet niet ter zake. “Zaandam is echt mijn plekje” verzuchtte hij afgelopen zomer.

Het enige dat ons rest is een hoger beroep tegen deze uitspraak. Wij hopen dat dit recht zal doen aan zijn simpele verzoek. Hier blijven, leren, werken en een bestaan opbouwen. Maar zijn advocaat, die een aantal heldere, niet te weerleggen grieven heeft m.b.t. de uitspraak,  is daar somber over.

Magid. Een vrome (hetero) moslim. Wonend bij een (homo) echtpaar. Kan bijna niet bestaan zou je zeggen. Maar het bestaat. Wij zijn de CP’s  (Care Pappa’s) zoals hij ons noemt. Hij de “asielzoon” waar wij heel trots op zijn en van wie wij onverkort houden. Dankbaar dat hij in ons leven is gekomen.

Tijdlijn

Tot en met 2017 maakten wij een tijdlijn. Misschien moeten we hem weer gaan aanvullen.

(klik hier voor de tijdlijn in nieuw scherm):

Deel dit artikel:

19 reacties

 • Truus

  Ik hoop van harte dat het hoger beroep gegrond wordt verklaard en Magid mag blijven! Heel veel sterkte voor jullie, wat een lange adem is er nodig…

 • Albert Brinkman

  Heel veel sterkte Pieter Anko en Magid.
  Ga zo door en ik leef met jullie mee.

 • Robby Ranada

  Dit verhaal grijpt me bij de strot,ik voel me verbonden met deze Afghaan,wat moet hij toch een pijn doorstaan vanwege allerlei twijfelachtige regels,hier wordt voor hem bepaald dat hij uit een veilig gebied komt,de rechter die dat bepaald zit veilig hier en heeft geen notie van de gevaren die zo iemand loopt bij terugkeer:ik wens hem evenals zijn carepapas veel sterkte toe

 • JBP

  Wat een weerzinwekkend Kafka-verhaal! Dit is dus Nederland… zo gaan instanties met mensen om. Ik hoop dat het hoger beroep effect heeft. Succes!

 • Marijke Becker

  Wat een scheef beleid. Wel een uitkering na 1 dag werken en iemand als Magid met zijn inmiddels mooie ‘staat van dienst’ niet mag blijven. Sterkte met de strijd.

 • Dick Kleinhesselink

  Mooi verhaal, Pieter. Herkenbaar!. Wat een onzekerheid. Het NL-asielzoekersbeleid deugt niet. Het is op deze manier inhumaan. Jammer dat we dat niet veranderd kunnen krijgen.
  Nederland heeft zulke mensen als Majid hard nodig. Ik hoop dat er een oplossing komt en dus een uitzondering gemaakt gaat worden.

 • elza

  Wat een haarkloverij van de IND. vreselijk.
  Ambtenaren, die regeltjes naleven, maar niet de mens.

  Magid kan goed tafeltennissen , hoorde ik van een andere man van de boot.
  Moet je weer eens gaan doen.

 • Annie de Ronde

  Afschuwelijk! Ik leef erg met jullie mee en duim dat het hogere beroep iets uithaald. Het is zo walgelijk dat de IND zo ontzettend willekeurig is in wie wel en niet mag blijven, en ontzettend amateuristisch werken.

 • Leentje

  Hier kan ik zo boos om worden, Dat deze jongen/man nu terug moet.

  Discretionaire bevoegdheid gebruiken, Minister. De enige oplossing. Laat zien dat inburgeren nut heeft!

 • Eelco

  Gevalletje DWDD? Of al geprobeerd?

 • Henk Kroes

  Anko, helaas is de Nederlandse regering niet bereid om de juiste informatie te gebruiken voor Afghaanse mensen. De vele rapporten van internationale mensenrechtenorganisaties worden door onze regering terzijde geschoven, en dit al jaren lang. Een voorbeeld uit 2002 is dat een meisje van 3 verdacht werd van oorlogsmisdaden.

  Ik wens jullie veel succes met de strijd.

 • Willy Exalto

  Ik hoop met jullie dat het gaat lukken om jullie “asielzoon” in Nederland te mogen laten verblijven! Zou toch te gek voor woorden zijn dat dit niet zou mogen!!

 • Gre Luttik

  Wat een weerzinwekkende behandeling van een mens die slechts veilig wil leven en Nederland wil omarmen. Ik hoop vanuit het diepst van mijn hart dat het hogere roep mag slagen.

 • Cor Molenaar

  Beste Pieter, wat doen jullie goed werk! Ik hoop zo dat in hoger beroep een ander, menselijk besluit wordt genomen!
  Mocht er een petitie komen dan teken ik graag. Heel veel sterkte voor jullie drieën en houd moed!

 • Deen en Marianne Guldemond

  Wij sluiten ons volledig aan bij de vorige reakties en wensen jullie sterkte en heel veel succes met deze strijd, Pieter, Anko en Magid!

 • Yvonne Valk

  Durf het bijna niet te zeggen maar….DWDD, PAUW…maakt niet uit waar, maar help deze jongen verder.
  Zoveel ellendelingen die er met de pet naar gooien en dan iemand die blij is met een echt vellig plekje. Sterkte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *