Vanavond – zondag 8 oktober – komen de ‘opvangpontons’ (mega-schepen) Bibby Progress en Bibby Renaissance aan in de Coenhaven in Amsterdam. Daar worden zij klaar gemaakt voor de opvang van zo’n 1.000 asielzoekers aan de Gerrit Bolkade in Zaanstad.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) denkt eind december 2023 de eerste asielzoekzers op de locatie op te vangen. De opvang duurt vijf jaar.

Gemeente Zaanstad en het COA meldden aanvankelijk dat de schepen op 1 november 2023 in gebruik zouden worden genomen. Dat is dus zo’n twee maanden uitgesteld.

In Zaanstad is straks plek voor 1.550 asielzoekers. Er worden al zo’n 550 mensen opgevangen in twee opvangschepen in de Achtersluispolder. Daar komt de opvang aan de Gerrit Bolkade bij. COA-bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker zegt in het persbericht van het COA blij te zijn met de inspanning: “Dit is meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Zaanstad levert hier een grote bijdrage aan de asielopvang en dat helpt ons enorm.”

Bij de eerste plannen gaf Zaanstad aan nog niet te weten wie op de schepen opgevangen zou gaan worden: “in eerste instantie is het plan vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Maar vanwege de druk op de asielopvang zijn er ook dringend opvangplekken voor asielzoekers uit andere landen nodig.” Dat laatste gaat dus gebeuren.

De Bibby Renaissance heeft een capaciteit van 664 plekken en de Bibby Progress van 314 plekken. Deze schepen worden doorgaans gebruikt als tijdelijke huisvesting voor personeel bij maritieme projecten.

De twee pontons worden vervoerd op een groot transportschip en voor de haven van IJmuiden gelost. Het afladen in de haven door het gedeeltelijk laten zinken van het transportschip op zondagochtend belooft volgens het COA “een spectaculair gezicht te worden, net als de doorvaart op het Noordzeekanaal van IJmuiden naar Amsterdam op dezelfde dag.”

Rond de schepen zijn nog wel aanpassingen nodig. Zo komt er onder meer plek voor fietsen op pontons, er wordt een voetpad aangelegd, en op de Gerrit Bolkade wordt de maximale snelheid verlaagd naar 50 kilometer per uur. 

Lees ook:

Kaart van gebied (Google)
Bibby Renaissance
Bibby Progress
Gerrit Bolkade (Google Streetview)

Door Piet Bakker. Bronnen: persbericht COA en eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s: Zaanstad en Google (Maps, Streetview).