Aan de Gerrit Bolkade in Zaandam komt opvang voor 1000 asielzoekers. Zij worden gehuisvest in twee mega-schepen die aan de kade worden gelegd. 

Gemeente Zaanstad en het COA willen ervoor zorgen dat de schepen op 1 november 2023 in gebruik worden genomen. 

Het gaat om de schepen ‘Bibby Renaissance’ (664 plekken) en de ‘Bibby Progress’ (314 plekken). Deze schepen worden doorgaans gebruikt als tijdelijke huisvesting voor personeel bij maritieme projecten.

Eerder gaf de gemeente aan nog niet te weten wie op de schepen opgevangen gaan worden: “in eerste instantie is het plan vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Maar vanwege de druk op de asielopvang zijn er ook dringend opvangplekken voor asielzoekers uit andere landen nodig. De kans bestaat dat het Rijk vraagt om de schepen eerst tijdelijk beschikbaar te stellen voor de opvang van asielzoekers.” Dat laatste blijkt nu het geval.

Rond de schepen zijn aanpassingen nodig. Zo komt er onder meer plek voor fietsen op pontons, er wordt een voetpad aangelegd, en op de Gerrit Bolkade wordt de maximale snelheid verlaagd naar 50 kilometer per uur. 

Walstroom

Zaanstad onderzocht eerder of het mogelijk was een cruiseschip Aurelia voor ruim 1.000 vluchtelingen naar Zaanstad te halen. Dat schip had in ongeveer op dezelfde plek (Nieuwe Zeehaven bij PontMeyer) voor een periode van minimaal 6 maanden tot maximaal 1,5 jaar moeten aanmeren. Dat plan ging niet door omdat dat schip niet op walstroom zou kunnen worden aangesloten. Hoe dat nu geregeld is weten we niet. We vragen het na.

UPDATE: Zaanstad is ‘in gesprek’ met Liander over walstroom.

Lees ook:

Kaart van gebied (Google)
Bibby Renaissance
Bibby Progress
Gerrit Bolkade (Google Streetview)

Door Merel Kan. Bronnen: woordvoering Zaanstad, persbericht gemeente en eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s: Zaanstad en Google (Maps, Streetview).