Mantelzorgpas voor “minder dan € 30.000” aanbesteed

De gemeente Zaanstad heeft de uitvoering van de ‘mantelzorgpas’ openbaar aanbesteed. Het Westzaanse bedrijf Puur Zaans krijgt volgens Zaanstad “minder dan €30.000” voor de uitvoering.


UPDATE: Volgens een ingewijde zou het gaan om een bedrag van € 29.875,-


Er is in totaal € 500.000 beschikbaar voor de mantelzorgwaardering waarvan €450.000 voor 3000 passen is begroot.

De uitvoerder mocht zelf wel een ‘verdienmodel’ ontwikkelen. Dat winkeliers € 360 per jaar gaan betalen is echter niet de bedoeling geweest van de gemeente: “wij wilden niet dat winkeliers zouden gaan betalen” aldus de woordvoerder van wethouder Jeroen Olthof.

Beheerskosten

De eerste mail aan de winkeliers over de nieuwe mantelzorgpas waarin de € 360 werd aangekondigd, is nooit door de gemeente gezien. Ondernemersnetwerk ZON is volgens Zaanstad verantwoordelijk voor de inhoud van de mail.

Volgens de gemeente zouden de totale beheerskosten € 360 per jaar zijn. Winkeliers kregen vervolgens een brief van het Zaans Ondernemers Netwerk ZON waarin werd aangekondigd dat alle winkeliers € 360 per jaar moeten betalen.

De brief, verstuurd en ondertekend door projectmanager Jantine Konijn van ZON, waarin de “maandelijkse bijdrage van € 30” tot drie maal toe wordt vermeld, is nooit door de gemeente gezien, en Zaanstad “was ook niet op de hoogte van de inhoud.”

Misverstand

Van een misverstand kan dan ook geen sprake zijn. In het Dagblad Zaanstreek houdt Jantine Konijn van ZON echter vol: “De gemeente heeft voor de nieuwe opzet gekozen. En ik heb me niet vergist.”

Als Konijn zich niet vergist en Zaanstad heeft de mail nooit gezien, moet het dus een bewuste opzet zijn geweest om de winkeliers € 360 te laten betalen. Dan zou PUUR Zaans naast de vergoeding van de gemeente ook € 63.000 bij de 175 aangesloten winkeliers ophalen.

Verdienmodel

Geheel ondenkbaar is dat niet gezien de mogelijkheid om een ‘verdienmodel’ op basis van de mantelzorgpas te ontwikkelen. Volgens ingewijden was de maximale aanbestedingssom inderdaad € 30.000 en zou Puur Zaans de opdracht gekregen door net onder dat bedrag te gaan zitten. Twee andere aanbieders hadden voor lagere bedragen ingeschreven maar de ‘kwaliteit’ van Puur Zaans zou de doorslag hebben gegeven.

Beide andere aanbieders hadden ervaring met soortgelijke passen en hadden ook een verdienmodel. In één geval bestond dat uit 10 procent van elke aankoop. Bij een omzet van €400.000 zou dat op € 40.000 neerkomen (afgezien van de vergoeding van de gemeente).

Omdat er een ICT-systeem gebouwd en onderhouden moet worden en omdat er daarnaast ook een fysieke taak is (het verzenden van passen) zou die € 30.000 nooit genoeg zijn volgens een betrokkene. Daarom zou elke aanbieder op zoek moeten gaan naar aanvullende inkomsten.

In 2016 is er voor € 420.000 cadeaubonnen aan mantelzorgers verstrekt door Zaanstad. Voor 2015 ging het nog om een bedrag van € 200. Nu is het bedrag per mantelzorger € 150.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Willem Croese

  Rutte-II schafte de mantelzorgpremie af. Zaanstad voerde cadeaubonnen in. Aftrekbaar van de belasting voor de gemeente? Dit alles dankzij bezuinigingen op professionele hulp, waarvoor in de plaats goedwillende amateurs kwamen. Bizar!

 • Annette Waagmeester

  Wat ik in geen enkel artikel terugvind is de basisgedachte achter de Zaanse Cadeaubon; mantelzorgers een cadeau geven dat zij zelf kunnen besteden en tevens Zaanse ondernemers steunen door de voorwaarde de cadeaubon bij Zaanse ondernemers te besteden.
  Laat dit het uitgangspunt blijven en beperk de uitvoeringskosten zodat dit een haalbaar initiatief blijft.

 • A.J.Gigengack

  ZON, het Zaanse ONDERNEMERS Netwerk, geeft weer een brevet van onvermogen af. Over de rug van de mantelzorgers en van haar eigen achterban.

 • H. Kamper

  Alle ondernemers die nu lid zijn bij Puur Zaans voor 450 euro per jaar kunnen dit gaan opzeggen en gratis lid worden om de mantelzorg cadeaukaart te accepteren en je krijgt er nu gratis de Puur Zaans kortings pas erbij zoals vermeld vorige week in de krant (NHD).

 • Dwarsligger

  En als Puur Zaans tussentijds failliet gaat (dat gebeurt vaker met bedrijven die aanbestedingen van gemeentes uitvoeren). Dan kunnen de ondernemers en de gemeente fluiten naar hun centen.

  • H. Kamper

   Puur Zaans is in mijn ogen al failliet. Dit is haar eigen schuld. Je moet wel weten wat er van je verwacht wordt en ik denk dat dit een beetje te veel hooi op je vork is voor Puur Zaans en als ik alle online artikelen lees denk ik dat er kwalitatief/goekopere partijen zijn die bekend zijn bij Gemeennte Zaanstad om een digitale mantelzorg cadeaupas te implementeren en uit te voeren.

 • H. Kamper

  Aanvulling tbv mijn bericht hierboven:

  Als je de mantelzorg cadeaukaart accepteerd hoef je onderstaande kosten niet meer te maken als ondernemer (bron – http://www.puurzaans.nl/aansluiten-pas/):

  Door ons een email te sturen met jouw gegevens en optie, doe je een aanvraag voor lidmaatschap bij PUUR ZAANS.
  Voor het aanmaken van een webpagina van jouw bedrijf wordt een éénmalig bedrag in rekening gebracht. Hierbij kun je kiezen uit drie opties:

  Optie 1: lever een kwalitatief goed redactioneel stuk en passend beeldmateriaal aan bij PUUR ZAANS. De kosten voor het maken van de persoonlijke webpagina zijn bij deze optie 75 euro ex. BTW.

  Optie 2: laat een mooie tekst schrijven door PUUR ZAANS op basis van informatie en beelden van jouw website en Facebook pagina. De kosten voor het maken van de persoonlijke webpagina zijn bij deze optie 100 euro ex. BTW.

  Optie 3: laat professionele foto’s en een redactioneel stuk maken door PUUR ZAANS. De kosten voor het maken van de persoonlijke webpagina zijn bij deze optie 150 euro ex. BTW.

  PUUR ZAANS brengt een lidmaatschapsbijdrage van 20 euro ex. BTW (per maand) in rekening. Het bedrag is zo aantrekkelijk mogelijk gehouden, zodat iedereen de mogelijkheid heeft zich aan te sluiten. Natuurlijk staat het vrij om dit bedrag aan te vullen door middel van een donatie en zo PUUR ZAANS te steunen.

  Bron – http://deorkaan.nl/zaanse-mantelzorgpas-duur-cadeautje-voor-winkeliers/:

  Bovendien wordt de mantelzorgpas gecombineerd met ‘de vernieuwde website en het gehele community platform’. Daarnaast zijn de deelnemende winkeliers automatisch lid van de Puur Zaans Pas: Dit alles wordt gedaan om een nieuw platform.

 • Willemsen

  Goeie god moet een mantelzorger over de streep worden getrokken via zo’n pas? De echte mantelzorger denkt aan degene die hij/zij verzorgt en helemaal niet aan die pas.

 • rj

  Ben leek en begrijp hier helemaal niets van. Hoopte in de reacties nog wat meer duidelijkheid te krijgen maar wie niet ingevoerd is in deze problematiek blijft voor eeuwig in de war van al die hoofdelijke bedenksels waar geen vat op te krijgen is zolang het op beleidsniveau al niet klopt en het volk de gaten moet dichten en de gemeente via aanbestedingen daar dan aan mee doet via constructies die door de goedbedoelde bomen het bos aan het zicht ontnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *