Op 15 juni 2023 sprak ik Marga voor het laatst. We zaten op een bankje bij Zaanfolk in het Wilhelminapark in Wormerveer, luisterden in de zon naar de muziek en kletsten over zaken die voorbij waren gegaan. En dat waren er nogal wat. Haar ex-man Jan Verweij was recent overleden en ze beloofde me foto’s en informatie te sturen. Dat ze zelf minder dan een half jaar te leven had, wist ik op dat moment nog niet.

Vorige week kreeg ik een bericht van iemand die op haar bruiloft was geweest, maar ook kon vertellen dat de prognose was dat ze ‘nog enkele weken’ te leven had. Dat heeft ze niet gehaald.

Marga (officieel: Margaretha Petronella Maria) werd geboren in Krommenie op 23 september 1957 en overleed op 10 december in Krommenie. Ze deed de administratie voor organisaties en was erg maatschappelijk betrokken en spande zich in voor talrijke culturele initiatieven. Een ‘aanspreekpunt voor vraagzoekenden’ noemde ze zichzelf op Linkedin. Ik zelf kende haar onder meer van haar organisatorische werk voor Babel en Babel Salon. Ook was ze actief in Westknollendam.

Ze was eerder burgerlid van Adviescommissie Welstand en Monumenten Zaanstad, werkte voor Carree Architecten, filmtheater De Fabriek, de Milieufederatie NH, Bureau voor Rechtshulp, de NS, Impress Packaging Pielkenrood. Ook van Linkedin: “Nooit ontslagen, maar in deze 32 jaar af en toe geswitcht omdat werktijden niet overeenstemden met de alleenstaande zorg voor my kids (geb. 1982, 1987 en 1991).”

Op de site van de Groote Weiver – waar ze ook actief was – is te lezen:

“weer een oude Weiveriaan heen gegaan. Marga Palmboom is afgelopen week, al enige tijd ziek, toch nog plotseling overleden. Marga was al een tijdje wat minder bij dgw betrokken, haar laatste wapenfeiten voor dgw was haar inzet, bij het onderzoek naar de monument waardigheid van het pand. Hier was ze bij het oude pand ook mee bezig geweest. Ook was ze aan het eind van de vrijdagmiddag nog wel eens in de kringloopwinkel actief. Vroeger vergaderde ze regelmatig mee in dgw en was ze er mede debet aan dat de vergaderingen soms tot diep in de nacht voortduurden. Marga was een bijzonder kleurrijk mens. Ze stopte vaak niet met praten tot ze het snapte of overtuigd was, of de ander overtuigd had. Ze had een groot hart voor de Weiver en snapte wie we zijn en waarom we er zijn. We zullen het nog vaak over haar hebben.”

Uit de reacties: ‘warme herinneringen’, ‘weer een betrokken mens minder’, ‘een warme persoonlijkheid’, ‘wat vreselijk verdrietig’.

Marga is overgebracht naar haar ouderlijk huis aan de Snuiverstraat, waar gelegenheid is om afscheid van haar te nemen en om te condoleren op vrijdag 15 december tussen 15.00 en 17.00 uur en tussen 19.00 en 21.00 uur. Marga wordt op dinsdag 19 december om 11.30 uur in Cultureel Centrum Bullekerk aan de Westzijde 75 in Zaandam herdacht. Aansluitend is daar ook gelegenheid tot condoleren en om met elkaar herinneringen te delen. Daarna krijgt Marga naar haar laatste rustplaats op de Algemene Begraafplaats Het Blok, Serooskerkestraat 78 in Krommenie.

Door Piet Bakker. Bronnen: rouwkaart Marga, eerder nieuws op De Orkaan, Linkedin, website Groote Weiver. Afbeelding van rouwkaart.