Op woensdag 20 juni mogen wij* onze stem laten horen over de komst van een Cultuurcluster naast station Zaandam.

Wordt het een ‘Ja! Graag!’ of een ‘Nee! Doe maar niet!’?

Om jou te helpen een goede afweging te maken, is De Orkaan deze week een vrijplaats voor de meningen van voorstanders en tegenstanders.

Dit is de opinie van Marga Palmboom (Orkaan-lezer, cultuurliefhebber, werkt onder meer voor Babel)

Alternatieven voor een betere invulling

Als diep gemotiveerde tegenstander van het Cultuurcluster/huis grijp ik deze kans aan om deze geldverslindende en mijns inziens weinig zinvolle ‘toevoeging’ aan cultuurminded Zaanstad te laten stoppen.

Ik sluit mij grotendeels aan bij de argumenten van de tegenstanders voor dit cultuurcluster. Niet zinvol om dit op deze plek nogmaals ter herhalen. Een frisse/andere kijk ter argumentatie is – naar ik hoop – waardevoller!

Er schijnt op deze plek iets ‘aantrekkelijks en gegarandeerd van bijna 24-uurs bezoek/gebruik te moeten komen – zo’n gat is natuurlijk niks. Ook qua uiterlijke vormgeving heb ik geen mening… Maar de wijze van invulling en gebruik met/door in ‘de stad’ bestaande culturele activiteiten en verplaatsing hiervan is zeer discutabel en twijfelachtig wenselijk.

Daarom van mij alternatieven voor een andere en waarschijnlijk veel betere invulling van dit gebouw (die zeker dan intern de nodige aanpassingen zullen moeten ondergaan):

Op pleinniveau een open ontmoetingsplek, toeristeninfo (en winkeltjes?) en café, en vooral een interactieve bezichtiging over de Zaanstreek/Zaanstad (ook boeiend voor onze eigen inwoners) o.a. over de uniciteit van alle 7 dorpen (en de nog daaronder liggende geschiedenis van de historie waaruit deze voortkomen). In samenwerking op te stellen met alle Historische Verenigingen en het gemeentearchief!

En ergens boven in het gebouw een 24hour meetingplace met groot terras: ‘share your stay & events’ voor zowel de toestromende hoteltoeristen als de Zaankanters die in Zaandam uit zijn geweest!

Er zal dan nog voldoende ruimte zijn voor woningen/bedrijven e.d. in het complex.


Reageren? Graag! (en volgens de regels) maar als je een uitgebreide reactie hebt kan je die ook mailen dan plaatsen wij hem in deze opinie-rubriek.

Lees hier alle bijdragen op de Vrijplaats Referendum.

* Stemgerechtigde inwoners van Zaanstad