Oud-Wormerveerse Marjan Minnesma gaat wat terugdoen voor haar dorp. De directeur van Urgenda – voor velen de ‘groenste’ vrouw van Nederland – heeft juist de wijk van haar jeugd in de Noord, uitgekozen om honderd huizen energieneutraal te maken. Een duurzame aanpak die interessant is voor de huizenbezitters, maar het is ook een project met landelijke uitstraling.

De bouwkundige aanpassingen kosten minder dan 35.000 euro. Precies het bedrag dat een gemiddeld gezin in vijftien jaar aan energiekosten kwijt is. Hoe ga je dat bedrag voorfinancieren? Minnesma vertelde haar PCOB-gehoor in het gebouw van de Pinkstergemeente aan de Noorderstraat (de oude Gerhardschool – over hergebruik gesproken) dat daarvoor verschillende mogelijkheden zijn. Urgenda werkt samen met de gemeente Zaanstad en wil in een volgende fase pensioenfondsen erbij betrekken.

Urgenda
De plannen zullen binnenkort gepresenteerd worden en een vervolg zijn op de start van het project op Texel. Minnesma zei op zoek te zijn naar honderd woningen in de Wormerveerse wijk, die in de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw op weilanden is gebouwd. Grote delen van de schrijvers-, zeehelden- en bloemenbuurt zijn huurwoningen in bezit van corporatie Parteon. “Maar er blijven genoeg particuliere woningen over”, sprak Minnesma.

Urgenda richt zich veelal op de publieke opinie. Inmiddels zijn wetenschappers het eens over de oorzaken van de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan. Maar de energiesector en de politiek traineren oplossingen, terwijl alles op alles gezet moet worden om de opwarming van de aarde tot twee graden te beperken en minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstof en politici als Poetin, aldus Urgenda.

Texel en Vlieland
Gedragsverandering is noodzakelijk. Daarom zoekt Urgenda bewijsvoering in concrete projecten. Het energieneutrale huis is een duurzame bijdrage aan het verminderen van energiegebruik en CO2-uitstoot en de kosten zijn te overzien. De eerste energieneutrale huizen binnen het project zijn inmiddels gerealiseerd op Texel en Vlieland en verzameld in de brochure Ons huis energieneutraal die te downloaden is via www.urgenda.nl/energieneutraal. Met de woningen in Wormerveer is het tijd voor een grootschalige toepassing en opschaling.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via wigger.verschoor@urgenda.nl

Amandelbloesem
Urgenda organiseert een aantal jaren met het Oost-Knollendamse bureau Meneer De Leeuw de Energiestrijd Zorghuizen waaraan dit jaar veertig zorghuizen aan meedoen www.energiestrijd.nl/zorghuizen/ De op een steenworp gelegen Amandelbloesem zou daaraan mee kunnen doen. De Vrienden van de Amandelbloesem proberen nog steeds het huis een tweede leven te geven en zo sluiting te voorkomen, maar geld is een struikelblok. Voorzitter van de Vrienden is de inmiddels gepensioneerde verloskundige Pien Minnesma, die als voorzitter van het PCOB haar veelgevraagde dochter naar Wormerveer wist te halen.

Hans Bosma