Markt niet naar Vinkenstraat

Afgelopen week verhuisde de markt in Zaandam wegens een beachvolleybal-evenement twee dagen naar de Vinkenstraat.

Tijdens de bouw van de Rozengrachttoren zou de markt voor langere tijd naar de Vinkenstraat gaan. Maar dat plan is nu van de baan. Gekeken wordt of tijdens de bouw de markt gewoon op de Rozengracht kan blijven.

Al eerder stond de markt op de Vinkenstraat toen de Rozengracht onder handen werd genomen. Maar op de Vinkenstraat is de situatie inmiddels gewijzigd. De bewoners van de nieuwe appartementen hebben daar ook garages gekocht die bij een tijdelijke verhuizing van de markt twee dagen per week niet gebruikt kunnen worden. Zij maakten met succes bezwaar tegen de nieuwe tijdelijke plek.

De gemeente trekt deze week de verleende vergunning daarom ook in. De bewoners die bezwaar hebben ingediend krijgen hierover nog een bericht.

De gemeente onderzoekt nu of de markt op de Rozengracht kan blijven:

“Uit de nieuwste inzichten blijkt dat voor de bouw van de woontoren minder ruimte nodig is dan gedacht. Met dit gegeven start Zaanstad een onderzoek om te kijken of de markt tijdens en na de bouw op de Rozengracht kan blijven.”

Zaterdag: volle markt

De Orkaan sprak zaterdag met marktkooplieden die ook van mening waren dat de verhuizing van de markt op donderdag, als er aanzienlijk minder kramen staan, onnodig was. Ook tijdens het beachvolleybal had de markt daar op donderdag gepast. Op zaterdag staat de Rozengracht echter helemaal vol. Dan zal toch een deel uit moeten wijken (De Orkaan nomineert de Krimp). Een andere optie is natuurlijk dat er minder kramen worden toegelaten.

De problemen met ruimte zijn er op zaterdag dus ook als de Rozengrachttoren af is. De Rozengracht wordt blijvend kleiner. De twee banken en fietsenstallingen slopen zou wel enig soelaas bieden overigens.

Of die Rozengrachttoren er komt is nog steeds de vraag. Omwonenden hebben bezwaar aangetekend en de zaak ligt nu bij de Raad van State. Als de woontoren toch doorgaat, zal niet voor medio 2019 gebouwd worden.

Jaren geleden is de markt ook tijdelijk neergestreken op de Burcht, naar die plek is niet populair bij de marktlieden. Vooral in de winter en bij slecht weer is het een ’tochtgat’ waar niemand wil komen.

Deel dit artikel:

17 reacties

 • Luuk de Jong

  Denk dat de bereikbaarheid van het fietsen pakhuis ook niet in die plannen is/was opgenomen.

 • Waarom niet naar de Burcht, ruimte zat.

 • An

  Zaandam mist een leuke grote markt.
  Wanneer die een stuk groter en gezelliger is is de Burcht ook niet meer zo’n tochtgat

  • De Orkaan

   Begint een beetje een vreemde discussie te worden: de gemeente overweegt het niet en de marktlieden willen het niet. Dat het minder hard gaat waaien als er meer kramen staan is trouwens geheel nieuw voor ons. De marktmensen willen het niet op goede gronden: ze hebben er namelijk ervaring mee.

   Wij vinden trouwens ook dat er niks mis is met de markt in Zaandam. Vergeleken met Dappermarkt en Ten Katemarkt (en zelfs vergeleken met Albert Cuijp) is het een prima diverse markt. Zeker op zaterdag. Op die dag kan die dus niet groter.

 • Marco

  Waarschijnlijk alleen de eerste 7 woorden …..

 • martin kruijt

  dacht aan eerste deel westzijde.

 • Martin

  Behouden haven zou ook een prima locatie voor de markt kunnen zijn.
  Heerlijk beschut en ideaal voor de vele oudere bewoners uit de buurt.

 • Jan den Adel

  Ja misschien is een stuk westzijde weleen goed idee,en dan op donderdag van 13.00 tot 21.00 uur komt er misschien jonger publiek?

 • DZ vindt een afgeschermde 4 daagse food court op de Burcht met verschillende thema’s een mooi alternatief. Afgeschermd is ook nodig om bezoekers op een prettig verblijf te kunnen ontvangen.

 • Vroegûh stond er ook markt op het deel waar nu het Rozenhof staat, dus….waarom niet een deel van de markt in het bijna leegstaande Rozenhof? Staan de marktkooplieden ook niet allemaal in weer en wind.

 • Mariska Schuttevaêr

  “Nieuwste inzichten”
  Zo kun je het ook noemen ja.
  Fijn als de markt op de Rozengracht blijft!
  (Het is overigens “het Krimp”, voor de Zaankanters)

 • Egbert Visser

  Het was afgelopen zaterdag sowieso een puinhoop in de Westzijde vanwege de tijdelijke verhuizing van de Markt.
  Veel bussen reden niet of reden met grote vertraging omdat de Westzijde na de grote opknapbeurt veel smaller is geworden waardoor de bussen elkaar niet kunnen passeren. Op de hoek met de Stationsstraat stonden verkeersregelaars te proberen alles in goede banen te leiden.
  De Markt zoals die er zaterdag stond was verre van gezellig met alle kramen aan één kant.
  Als straks de Rozengrachttoren wordt gebouwd en de Markt zou niet op de Rozenkracht kunnen staan is de Behouden Haven inderdaad een prima alternatief maar ook de Westzijde tussen de Vinken- en Stationsstraat zou een prima alternatief zijn. Jaren geleden werd daar al een braderie gehouden.

 • Han

  Als de Rozengracht qua ruimte kleiner wordt zijn de bewoners en winkeliers weer terug bij af, weer vrachtauto´s voor hun ramen en geen doorgangen meer worden weer weggestopt in een verdom hoekje, want bij het overleg worden zij niet betrokken alleen geconfronteerd met het gegeven want de markt is een maatschappelijk belang en de winkels die daar gevestigd zijn moeten maar zien hoe ze overleven iedere keer weer zijn zij de dupe.
  Dit is een van de reden dat er nog maar zo weinig zijn in 2018 is het niet mogelijk om twee dagen omzet te missen.

 • Egbert Visser

  Wat schetst mijn verbazing toen ik vanmorgen door de Vinkenstraat fietste?
  Op zaterdag 1 september is er weer Markt want op de Rozengracht is dan de Zaanse Uitmarkt !
  Waarschijnlijk heeft de gemeente niets geleerd van de vorige keer toen er een beachvolleybaltoernooi was.
  Waarschijnlijk zijn er volgende week weer problemen met de bussen van Connexxion omdat die weer via de Stationstraat moeten en elkaar niet kunnen passeren in de vernieuwde Westzijde en ook de bewoners van de Vinkenstraat zullen niet blij zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *