Afgelopen week verhuisde de markt in Zaandam wegens een beachvolleybal-evenement twee dagen naar de Vinkenstraat.

Tijdens de bouw van de Rozengrachttoren zou de markt voor langere tijd naar de Vinkenstraat gaan. Maar dat plan is nu van de baan. Gekeken wordt of tijdens de bouw de markt gewoon op de Rozengracht kan blijven.

Al eerder stond de markt op de Vinkenstraat toen de Rozengracht onder handen werd genomen. Maar op de Vinkenstraat is de situatie inmiddels gewijzigd. De bewoners van de nieuwe appartementen hebben daar ook garages gekocht die bij een tijdelijke verhuizing van de markt twee dagen per week niet gebruikt kunnen worden. Zij maakten met succes bezwaar tegen de nieuwe tijdelijke plek.

De gemeente trekt deze week de verleende vergunning daarom ook in. De bewoners die bezwaar hebben ingediend krijgen hierover nog een bericht.

De gemeente onderzoekt nu of de markt op de Rozengracht kan blijven:

“Uit de nieuwste inzichten blijkt dat voor de bouw van de woontoren minder ruimte nodig is dan gedacht. Met dit gegeven start Zaanstad een onderzoek om te kijken of de markt tijdens en na de bouw op de Rozengracht kan blijven.”

Zaterdag: volle markt

De Orkaan sprak zaterdag met marktkooplieden die ook van mening waren dat de verhuizing van de markt op donderdag, als er aanzienlijk minder kramen staan, onnodig was. Ook tijdens het beachvolleybal had de markt daar op donderdag gepast. Op zaterdag staat de Rozengracht echter helemaal vol. Dan zal toch een deel uit moeten wijken (De Orkaan nomineert de Krimp). Een andere optie is natuurlijk dat er minder kramen worden toegelaten.

De problemen met ruimte zijn er op zaterdag dus ook als de Rozengrachttoren af is. De Rozengracht wordt blijvend kleiner. De twee banken en fietsenstallingen slopen zou wel enig soelaas bieden overigens.

Of die Rozengrachttoren er komt is nog steeds de vraag. Omwonenden hebben bezwaar aangetekend en de zaak ligt nu bij de Raad van State. Als de woontoren toch doorgaat, zal niet voor medio 2019 gebouwd worden.

Jaren geleden is de markt ook tijdelijk neergestreken op de Burcht, naar die plek is niet populair bij de marktlieden. Vooral in de winter en bij slecht weer is het een ’tochtgat’ waar niemand wil komen.