Wie kent Pietje Kruiver uit Koog aan de Zaan nog?

Wie was Piet Kruiver? Wie kent Piet Kruiver nog? 

Piet Kruiver was een beroemde Zaanse profvoetballer, die tien jaar lang grote successen behaalde in Nederland en in heel Europa. Maar hij is vooral een tragische, bijna vergeten held. Over die held gaat, meer dan veertig jaar na zijn dood, mijn volgende boek. Pietje Kruiver uit Koog aan de Zaan is dat zonder meer waard.  

Door: Martin Rep

Met een beetje zoeken op internet zijn de feiten over Piet Kruiver wel bijeen te sprokkelen. Wat meteen opvalt: te vroeg geboren, een loopbaan die te vroeg werd afgebroken, en: veel te vroeg gestorven. Hij was goaltjesdief bij PSV, bij Feyenoord en bij het Nederlands Elftal. Een Zaanse jongen die het tot de voetbalhemel bracht, net als later zijn streekgenoten Henk en Cees Groot, Johnny Rep en Rob Rensenbrink

Piet Kruiver kreeg de bijnaam ‘Piet Geld’ omdat hij goed verdienen bij een voetbalclub belangrijker vond dan clubliefde. Begin jaren zestig, toen het betaald voetbal net heel voorzichtig zijn intrede had gedaan in Nederland, toen Johan Cruijff nog bij de jeugd van Ajax speelde, reageerden supporters nog verontwaardigd als een speler voor een beter salaris van club veranderde. Maar ‘Piet Geld’ zou je met de voetbalsalarissen van nu hoogstens ‘Piet Grijpstuiver’ noemen.  

Hij vierde triomfen op de Europese voetbalvelden voordat Feyenoord, Ajax en Oranje hun grote successen zouden boeken, en voordat voetballers goud geld gingen verdienen. Toen Kruiver, net dertig jaar oud, wegens zijn zwakke rug zijn schitterende voetbalcarrière moest afbreken, stond hij met vrijwel lege handen. Omdat er toch brood op de plank moest komen, moest hij alles verkopen, en begon hij een handel in textiel op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam; op de markt in Zaandam durfde hij niet te gaan staan, bang als hij was oude kennissen tegen te komen.

Tot zover de feiten. Maar wat ontbreekt, is: wie was Piet echt? Als collega, als vriend, als familieman? Wie heeft hem gesproken, met hem gevoetbald misschien? Het valt na al die jaren niet mee supporters of vrienden uit die tijd te vinden. Contacten met zijn voetbalclubs PSV, Feyenoord, DWS/Amsterdam en zelfs Vicenza – Kruiver speelde een jaar in de Italiaanse Serie A bij Lanerossi Vicenza, waar hij ‘Il Biondo’, de Blonde, werd genoemd – hebben mij tot nu toe vrijwel niets opgeleverd. 

Adres Onbekend 

Gelukkig schiet het populaire radioprogramma Adres Onbekend mij te hulp. Aanstaande zondag van 12:00 tot 14:00 uur, besteedt het programma aandacht aan de Zaanse goalgetter. Ik hoop dat dit voldoende getuigenissen en verhalen zal opleveren voor een prachtboek. Pietje Kruiver uit de Tulpstraat in Koog aan de Zaan, verdient het.

Adres Onbekend, Radio 5, zondag 16 oktober, 12:00-14:00 uur.

KFC in het seizoen 1955-’56. Staand vlnr: Dick Schouten, Wim Hendriks, Wim Breeuwer, Wim van der Horst, Cees Molenaar en Andries Kok; zittend vlnr: Klaas Molenaar, Cees Roggeveen, Dries Mul, Piet Kruiver, Piet Fleur. Foto historiebetaaldvoetbal.nl

Deel dit artikel:

31 reacties

 • Roel Sluis

  Moet toch een mooi boek worden. Ben zelf fan van Piet Kruiver geweest.
  Trouwens, woon zelf naast de dochter van Piet Kruiver.
  Groeten Roel Sluis

  • Dag Roel — Interessant! Zou je me willen mailen, op martin@martinrep.nl?
   Martin

   • Gerrit Vinke

    @Martin, een mooie ode verdiend deze voetballegende. Zie hem nog achter die Spanjolen van Real Madrid aanrennen die Coen Moulijn voor de zoveelste keer een doodschop hadden gegeven. Piet mocht dan wel van geld houden, maar in die tijd werd je ook niet echt rijk van het voetballen. De vader van Piet dat was in de volksmond Jo Kruijver die kwam ook bij de mensen thuis in Koog aan de Zaan om kleding te laten zien en te verkopen. Jo was al modern wat zaken doen betreft, mensen kochten wat en betaalde dat in termijnen af. Het was trouwens toch knap dat een klein dorp aan de Zaan bijna landskampioen voetbal waren, maar men heeft net zolang geschoven met ranglijsten dat KFC het niet werd.

 • Jan de Vries

  Piet Kruiver heeft in Krommenie op de Heiligeweg ook nog een spijkerbroeken winkel gehad. Fijne man was het waar ik wel eens een praatje mee maakte.
  Hij vertelde oa dat in Italië na de voetbaltraining er een half uurtje les werd gegeven in het maken van overtredingen die buiten het gezichtsveld van de scheidsrechter moesten blijven.

 • Henk Elzenga (Oostknollendam)

  In een hoekje van de Anjelierstraat en de Krokusstraat in Koog à.d. Zaan tegenover
  kolenhandel Lange (nu benzinepomp) had de vader van Piet, Joh. kruiver met zijn vrouw
  een kleine textielzaak. Dus Piet heeft de handel in textiel met de ‘paplepel’ binnen gekregen!

  • Ook het voetballen trouwens… Jo Kruiver was in zijn tijd een grote ster bij KFC en werd met de club in 1934 bijna landskampioen. De titel lag voor het grijpen, maar Ajax werd kampioen dankzij een beter doelgemiddelde.

  • Thea Hendriks-Gerssen

   Ja dat waren onze buren, was hoek Bloemstrast/Zuideinde. Had ook een zus volgens mij Lonni of Lonneke..

 • Roel van Wijk

  Beste Martin, ik zou als ik jou was een rond gaan vragen bij de oud leden van voetbalclub ZVV uit Zaandam. Meneer Kruiver was in mijn tijd trainer van de A junioren. Hij had niet alleen oog voor de betere voetballers maar zeker ook voor de mindere goden. Hij heeft mij als beperkte verdedigers heel veel kleine voetbal dingen geleerd. Maar bovenal was het een heel aardige man die prachtige verhalen kon vertellen

  • Geert Jan Kijlstra

   ja heb met Piet veel gedaan..vis vakantie naar Oostenrijk…. Ierland….hij was een zeer goede vliegvisser . tevens betrokken bij zijn winkel in Krommenie als etaleur. hebben veel gevist samen. was ook betrokken bij zijn vader als etaleur, heb hem daar voor het eerst ontmoet. fijne herinneringen en mooie foto,s zijn overgebleven.

 • Piet is mijn Trainer geweest van het eerste van Voetbalclub Westzaan ,waar ik toen deel van uitmaakte.

 • Will Evers

  Tuurlijk ken ik Piet. Hij zat bij mij in de klas. Als we volleybal speelden was het Piet tegen de rest. Hij sloeg alle ballen met zoveel geweld terug dat ze voor de tegenpartij niet meer te houden waren.

 • Daantje Kramer

  Volgens mij is het familie van mijn oom Johan Kruiver. Ik ga dat eens navragen.

 • Florian Kruiver

  Dit was zoals Daantje aangaf de neef van mijn vader Johan Kruiver.
  Hij zou eventueel wat vragen kunnen beantwoorden.
  Via e-mail kan ik zijn gegevens doorgeven.

 • Bart van der Laan

  Mooi Martin Rep, een boek over Piet Kruiver. Ik hoop dat het lukt. Hij was één van mijn jeugdhelden. Herinner me nog een bijzondere actie van hem, als speler van Feyenoord. Hij nam toen tijdens een Europese wedstrijd een tegenstander te grazen. Die had even daarvoor Coen Moulijn een enorme “doodschop” gegeven. In mijn (bijna) 79-jarige leven heb ik aan slechts twee sporthelden ooit een handtekening gevraagd (begin jaren ’60) en gekregen: Abe Lenstra (na een wedstrijd in en tegen Volendam) en Piet Kruiver, die ik toevallig tegenkwam, nabij bioscoop Corso in Wormerveer.

  • Het was in het Europacup-toernooi 1965-’66, tegen Real Madrid. Woedende Feyenoorders renden achter een Madrileense speler aan die Moulijn verrot had geschopt. De sfeer was onaangenaam geworden nadat Piet Kruiver de Spaanse keeper Betancort in het doel had gesmeten en Feyenoord daarop de winnende goal scoorde. 2-1; helaas werd in de returnwedstrijd in Madrid Feyenoord weggespeeld.

   • C H Mooij

    ik woonde in de vioolstraat en kwam vaak met mijn moeder in de winkel van kruiver op de hoek van zuideinde/anjelierstraat.winkel grensde aan hun woonhuis.dochter van jo kruiver met duitse vrouw heette ILONA KRUIVER volgens mij.haar broer was Piet en werd bekende voetballer

 • Cor van Mer

  Ben geen voetbalfan, maar de naam Piet Kruiver staat mij nog bij uit vroeger dagen. 2 andere namen die ik onder de foto zag staan ook: Cees en Klaas Molenaar, als ik het mij goed herinner zijn dat 2 illustere Zaanse mannen: de oprichters van Wastora, waarvan 1, ik denk Cees, nog als rol voorkomt in Turks Fruit.

 • Marion Bos

  Ik heb jaren bij Piet Kruiver in de winkel gestaan, Gibraltar, keplerstraat, de zaak schuin tegenover de Bullekerk en de Heilige weg in Krommenie. Ik was verkoopster in zijn zaken en heb daar bij elkaar zo’n 6 jaar gewerkt. Ik heb leuke tijden meegemaakt en veel met hem samen gewerkt. Daarnaast werden wij gekleed in onze jeugd door kleding van de vader van Piet Kruiver.

 • ik zie op de foto mijn ome Piet Fleur staan die is indertijd verkocht aan Heerenveen. Piet Kruiver heb ik veel gesproken op de Bank waar ik werkte. Hij was ook een bevlogen visser op snoek waar hij veel over sprak omdat ik ook van vissen houd.

 • Ron Kruiver

  Natuurlijk ken ik mijn vader nog. 😊

 • Yoël Kruiver

  Ik kende mijn Opa niet persoonlijk maar heb wel verhalen gehoord van mijn vader en videos gezien van wedstrijden.

 • Klaas Booij

  In de begin jaren van Piet als prof had mij vader hem een Skoda verkocht, kwam hij voor het een of ander mankement dan werd er altijd in garage gevoetbald met mijn vader Piet Booij en mijn om Ale Booij beide Zaandijkers.

 • Adri Zwart

  Beste lezers,

  Hoewel ik de periode van Piet Kruiver als voetballer heb meegemaakt en ook het incident met Coen Moulijn in Spanje op de televisie heb gezien ( met commentaar van Bob Spaak die bij de fikse trappartij de historische woorden “jongens, jongens…”riep) wil ik hier een heel andere vraag stellen.

  Ik ben bezig met de stamboom van mijn vader Jacob Zwart. Een van mijn vaders is halfbroers is Grat Kroon, vrijgezel die ,zat in de kost in Koog aan de Zaan vermoedelijk bij de familie Kruiver die daar een textielwinkel hadden. Mocht u als lezer hier meer van afweten of heeft u andere informatie zou u dan contact met mij willen opnemen : adri.zwart@hccnet.nl

 • Jaap Idema

  Hij is zelfs kort trainer geweest bij vvv Westzaan maar daar lees je niets over.
  Altijd gezellig en biertje na de training.

 • Henk Drent

  Ik probeer het toch maar hier want ik zie veel mensen die Kruijver kenden …. ik zoek namelijk een Petra Kruijver die waarschijnlijk in Zaandam is geboren (woonde in peperstraat) en later in Koog aan de Zaan woonde en werkte in Muiden. Ze moet tegen de 70 jaar oud zijn. Haar vader is vroeg overleden (toen Petra jong was) en haar moeder was al wat ouder toen Petra werd geboren, ze was enig kind. Petra heeft in de horeca in Amsterdam gewerkt en Muiden Amsterdam periode was rond 1979 dus lang geleden. Wie kent haar of heeft informatie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *