Meerderheid raad steunt extra krediet Cultuurcluster

De kans de gemeenteraad van Zaanstad zich op 16 februari uit zal spreken tegen het extra krediet van € 7,7 miljoen voor het Cultuurcluster, is klein.

Zaanstad heeft nu eenmaal beloofd om een publiekstrekker voor 300.000 bezoekers te bouwen, en het cultuurcluster is daarvoor de beste oplossing. “Het cultuurcluster is noodzakelijk om de ‘rotte kies’ in Inverdan te vullen” aldus Sanna Munnikendam van D66. Paul Laport (GroenLinks) “Het gat moet worden gevuld”.

Vrijwel alle coalitiepartijen schaarden zich achter de plannen, alleen de ChristenUnie ging zich nog beraden, fractieleider Christa Neefjes was “geschokt door de budget-overschrijding”. Ook oppositiepartij GroenLinks was “geschrokken” maar bleef desalniettemin voorstander van de plannen. Daardoor lijkt het voorstel van de steun van de meerderheid van de raad verzekerd.

“Stoppen is voor ons geen optie” zei Sanna Munnikendam van D66. Dat vatte de opinie van de coalitie samen.

In de marge werd er nog naar alternatieven gezocht: Joop van den Ende? John de Mol? Winkels? Woningbouw? Vergadercentrum? Een dependance van de grote Amsterdamse musea?

Allemaal onderzocht volgens wethouder Addy Verschuren en de ambtenaar die hem terzijde stond, maar geen reële alternatieven voor de afspraak met de NS om een publiekstrekker te bouwen. Rapporten over die pogingen zijn overigens nog niet beschikbaar – volgens Maikel Kat van de SP zou wethouder Dick Emmer beloofd hebben ze alsnog openbaar te maken.

De oppositie verzette zich vooral tegen de extra kosten. Jos Kerkhoven (DZ-Rot) een “geldverslindend cultuurpaleis van 38,6 miljoen.” Najasja Groothuismink (ROSA): “Als er nu al 7 miljoen bij moet, tot hoever moeten we gaan? Wat als er nog meer bij moet?” POV’s Ton Brekelmans stelde dat het bedrag zelfs € 46,8 miljoen zou zijn.

SP’s Maikel Kat vroeg zich af of het bij de € 7,7 extra zou blijven: “Wat als het nog duurder wordt?” Dat het om cultuur zou gaan betwijfelde hij.

Bij de coalitie leefden deze zorgen minder. Sanna Munnikendam (“ik ben geen financieel expert”) van D66: “We hebben tegenwoordig vaak overschotten.” En dat geld kon dus door de gemeente worden geleend.

Bovendien was het gebouw van cultuurcluster een aanwinst voor de stad. Een “architectonisch icoon” volgens Tjeerd Pietersma van de PvdA.

Wethouder Addy Verschuren eindigde met:

Wethouder Emmer benadrukte dat het cluster geen nadelige gevolgen gaat hebben voor de voorzieingen in de rest van de stad:

Referendum

Volgende week praat het Zaans beraad over het referendum waar vandaag een advies over wordt uitgebracht. Paul Laport van GroenLinks liep alvast vooruit op die discussie, GroenLinks vroeg “zich ten zeerste af of het besluit over het cultuurcluster referendabel is (…) het zorgt alleen maar voor onrust”, en bovendien: “besluit is al genomen”. (Onze conclusie dat GL het referendum over het cultuurcluster niet ging steunen, is volgens Laport onjuist.)

Vooraf spraken 18 mensen in bij de vergadering, “een record” volgens griffier Ben Nijman. Een deel (DeFlux, Fluxus, de Bieb, Babel, de Fabriek) had zich al eerder uitgesproken in het filmpje dat Zaanstad liet maken over het cluster.

Hier alle tweets met de ’trending’ hashag #cultuurcluster.


Deel dit artikel:

8 reacties

 • Nico Hofstede

  Ik ben gisteravond voor het eerst in de raadzaal geweest, wat een mooie ambiance, Ik ben blij dat de algemene reactie positief is voor de cultuurcluster. De tegenstaanders hebben dan ook niet echt een alternatief voor het gapende gat naast het station, en dan ook nog de positieven ervaringen uit cultuurcluster uit Haarlem. En ja hoe langer je wacht hoe duurder. Ik kan niet wachten tot de eerste paal de grond in gaat. Het zal Zaandam aantrekkelijk maken voor bewoners en bezoekers, en ik weet niet of het gebeurd is, maar laat de tegenstemmende raadsleden een bezoek brengen aan de markthal in Rotterdam dan zijn ze zo om.

  • Hans Kuyper

   Dat we ‘zo om’ zullen zijn in de Markthal is zeer waarschijnlijk, maar dan als gevolg van eeuwige tocht die de bezoekers teistert. Dus kunnen we beter wachten tot het voorjaar – als de Markthal dan nog open is, want hij loopt in rap tempo leeg.

   • Nico Hofstede

    Hoi Hans, volgens mij ben jij geen raadslid maar een schrijver? Dus jij kan gaan wanneer je maar wil (of niet) maar laat het college wel gaan en niet wachten, want voordat je het weet is het cc weer 25% duurder.

  • Jan de Bruin

   Beste Nico, Haarlemmermeer: € 10.000.000 subsidie op een totaal van € 15.000.000 aan baten.
   Slechts 3000 extra bezoekers, € 570.000 verlies op de horeca en €475.000 afgeschreven op eigen vermogen.
   Schuld bij de Rabobank van € 2 miljoen.
   Nog steeds voor het clusteren van cultuur in een gebouw van € 40.000.000???

 • Gerben Busch

  Ben wel benieuwd wat de horeca en overige middenstand van dit plan vinden. Concentratie van cultuur naast het station betekent ook dat bezoekers uit de periferie er weliswaar snel en makkelijk zijn, maar ook zo weer vertrokken via datzelfde spoor. Niet echt een stimulans voor de levendigheid van de stad, lijkt me. Ik ben voor een geografisch verspreid cultuuraanbod.

  • Jan de Bruin

   Beste Gerben, de directeur van het cultuurhuis Haarlemmermeer die donderdag insprak vergat te zeggen dat de exploitatie van de horeca eind 2015 een verlies liet zien van €570.000!!!!!
   Dat ga je hier ook krijgen want als een horecaondernemer pacht moet betalen dan wil hij ook dat iedere gebruiker van het CC bij hem tegen commercieel tarief consumpties komt halen.
   Dus geen bar inkomsten voor de flux en geen koffiezetapparaat per gebruiker.
   We zullen zien hoe het CC dit varkentje gaat wassen.

   • Gert Jan Negrijn

    Het restaurant en horecavoorzieningen van het cultuurcluster in Hoofddorp zijn al enige tijd gesloten.
    Alleen tijdens theatervoorstellingen is er een bepekte activiteit.
    De eerste exploitant krijgt de boel niet rendabel en gemeente is naarstig op zoek naar een opvolger.

    Dus ook rendabele horeca exploitatie is niet zo makkelijk als het misschien lijkt.

    Gert Jan Negrijn, horeca ondernemer.

 • Boon

  Is Horeca in publieke ruimtes niet altijd problematisch? Het is toch vaak hollen of duimendraaien. Eigenlijk zou je overdag of rustige avonden het horeca gedeelte door medewerkers van Prinsenstichting of Odion moeten laten doen terwijl bij evenementen je wat meer beroeps nodig hebt.
  Het lijkt altijd heel wat als er ergens een evenement is, je denkt de uitbater loopt binnen maar niemand ziet hoeveel geld hij verliest op een rustige morgen/middag. Het is ook voor een overheid schipperen tussen aantrekkelijke horeca(normale prijzen) of hoge pachtsommen met hoge prijzen en weglopende bezoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *