Meerderheid raad Wormerland wil voor Orkaan kiezen

Een raadsmeerderheid bestaande uit GroenLinks, PvdA, CDA en D66 heeft in Wormerland een amendement ingediend waarmee B&W wordt opgedragen De Orkaan voor te dragen als lokale omroep voor de komende 5 jaar.

Als het amendment wordt aangenomen (de indieners hebben 9 van de 17 zetels) volgt Wormerland het voorbeeld van Zaanstad dat ook voor De Orkaan koos.

De voorstellen van de Orkaan en de daarbij ingediende begroting zijn realistischer volgens de indieners dan de voorstellen en de begroting van RTVI Zaanstreek:

  • De focus van de Orkaan op online journalistiek toekomstgerichter is dan de focus op lineaire radio en TV van RTVI Zaanstreek.
  • de voorstellen van de Orkaan de focus leggen op professionele journalistieke kwaliteit, gericht zijn op eigen nieuwsgaring, eigen onderzoek met een kritische benadering, waar RTVI Zaanstreek meer afhankelijk blijft van nieuwsgaring door derden.
  • De Orkaan een uitgebreid PBO heeft, bestaande uit 13 leden uit verschillende (doel)groepen, terwijl het PBO van RTVI Zaanstreek minder groot en divers is.
  • uit de voorstellen van de Orkaan meer ambitie spreekt voor het vergroten van het bereik op hun mediakanalen dan uit de voorstellen van RTVI Zaanstreek.

De indieners willen een “Positief advies uitstel brengen aan het Commissariaat voor de Media inzake de toewijzing van de zendmachtiging aan De Orkaan met een beperkt uitvoeringsplan en met een bekostiging ter hoogte van € 10.014 (bijdrage Wormerland) welke gedekt is in de meerjarenbegroting 2022.

POV/VLW tekende niet. Tijdens de ‘voorronde’ stelde de partij dat ze het ‘schandalig’ vonden dat Zaanstad al gekozen had. De partij opperde zelfs helemaal tegen te stemmen om zo de €10.000 die bestemd is voor de lokale omroep zelf in kas te houden.

De VVD tekende ook niet mee. In de voorronde zei Fred Sanders dat zijn partij een ‘lichte voorkeur’ had voor De Orkaan.

De raadsvergadering is live te volgen. De foto is van de voorronde.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *