Mei-bier bij Hoop

“Smakelijk, vriendelijk, fris en fruitig, verrassend, verdiepend.” Zo kwalificeert bierjournalist Raymond van der Laan het Mei-bier dat hij ‘ontwikkelde’ (hoe ontwikkel je bier?) voor brouwerij Hoop uit Zaandijk.

Een Zaans onderonsje: Van der Laan werd geboren in Wormerveer, en hij liet zich inspireren door Herman Gorter (ook geboren in Wormerveer) die ooit de ‘allerberoemdste regel uit de Nederlandse literatuur’ neerschreef: ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’.

Het Mei-bier – in serie Limited Editions van Hoop – wordt ‘gedoopt’ (hoe doop je bier?) en kan geproefd worden op donderdagavond 12 mei. Aanwezigen kunnen zich ook laven aan de Zaanse historie en de dichtkunst.

De Zaanse historicus Hans Luiten vertelt over de Zaanstreek aan het einde van de 19e eeuw. Herman Gorter was ook een van de oprichters van de Sociaal-Democratische Partij, de voorloper van de CPN. Stadsdichters Lisa van Tongeren (Wormerveer) en Reinier Fosch (Zaandam) dragen poëzie voor (“een nieuw en passend gedicht”) en Hans Luiten gaat in gesprek met Loranne Davelaar (Zaandijk) die verbonden is aan de Universiteit van Utrecht. Zij is lid van de Gorter Organisatie, een club die zich ontfermt over zijn literaire erfgoed.

De avond begint om 20.00 uur. Kaarten voor de lezing zijn te bestellen en kosten €7,50 per stuk. Ze zijn goed voor entree en een ‘Mei’ biertje naar het recept van Raymond van der Laan (of een ander drankje naar keuze). Reserveren kan door een e-mail te sturen aan events@brouwerijhoop.nl o.v.v. ‘Lezing Mei’.

Foto boven: Raymond van der Laan, brouwer Pierre Yves en biersommelier Derek Walsh

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *