Op het Meneba-terrein aan de Zaan in Wormerveer worden plannen gemaakt om een ‘graanstadje’ met ongeveer 550 woningen te bouwen.

Vanmorgen hebben Zaanstad en Waterland Real Estate een intentieovereenkomst getekend om een haalbaarheidsonderzoek naar de herontwikkeling te gaan doen.

Het Meneba-terrein is een voormalige distributiecentrum voor graanproducten die tot het einde van dit jaar volgens Zaanstad “nog zeer beperkt in gebruik is”.

Het ‘Graanstadje’ zou ongeveer 550 woningen en 13.000 m2 voorzieningen moeten krijgen. Het onderzoek moet in juli van dit jaar afgerond zijn.

Woningen, kantoren en horeca

Op deze ‘onke plek’ kan volgens MAAK-wethouder Gerard Ram:

“een woon-werkwijk staan die Zaanstad weer mooier maakt, dan wordt ik daar erg enthousiast van. Aan de ene kant willen we vernieuwing en kwaliteit toevoegen in de vorm van woningen, kantoren en horeca en aan de andere kant blijft het industriële erfgoed en daarmee het dna van Zaanstad behouden”.

Zaanstad wil “kantoren, lichte bedrijvigheid en culturele voorzieningen, horeca en mogelijk een hotel” op deze plek

“Het industrieel erfgoed blijft daarbij waar mogelijk behouden waarbij voor de karakteristieke meelsilo’s Amerika (de beeldbepalende, hoge witte cilindervormige silo’s) een nieuwe bestemming gezocht wordt.”