Mens durf te leven! Stem!

Voordat je verder leest, stem eerst hier even op dit Stuk van het Jaar. Dan leggen we daarna uit waarom het zo’n geweldig stuk is…

Gestemd? Daar gaat ie dan: Sociale druk bestond een eeuw geleden al. Druk van de gemeenschap, je baas, de dominee, familie, de buren… en dat is meer dan 100 jaar later niet minder.

Sterker nog: door Facebook, Twitter en andere sociale media lijkt het groter dan ooit. Je leven is zichtbaar en mensen kunnen er iets van vinden.

‘De mensen bepalen de kleur van je das,
De vorm van je hoed,
En de snit van je jas.
En van je leven.’

In 1917 werd het ultieme lied geschreven waarin Zaankanter Dirk Witte (1885-1932) meesterlijk verwoordde dat je niet moet leven voor die buren en de dominee, maar dat je je eigen pad mag volgen. Zelf nadenken zonder daarbij anderen te schaden. Durf samen individu te zijn.

‘Houd een hart vol van warmte,
En van liefde in je borst.
Maar wees op je vierkante meter een vorst.
Wat je zoekt kan geen ander je geven.
Mens, durf te leven.’

Stem!

Het Gemeentearchief van Zaanstad beschikt over de bijzondere partituur en heeft dit ingezonden als Stuk van het Jaar. Aan de verkiezing doen vierenveertig archieven uit het hele land mee, maar wij denken dat geen enkel stuk de messcherpe actualiteit van de tekst van Dirk Witte zou mogen verslaan. Breng dus je stem uit, en zorg dat het beste stuk wint!

Wij zochten wat mooie versies voor je uit:

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *