Merel Kan: De Jol (met film van een minuut)

Integreren zou het beste gaan via je geliefde, maar ik was al stevig getrouwd met een Fries toen ik naar Oostzaan verhuisde. Sinds een jaar of zeven probeer ik er te aarden, en dat gaat met vallen en opstaan.

‘Eu’ hoort niet in ‘tuin’ maar in ‘keuken’, skool krijg ik er niet in: het blijft school, en mijn stamboom kent geen Ruig, Lust, Flens, Rep, Vonk, Schaft, De Dood, Wals of Taams.

Het schkoolplein en de sportclub hadden mooie aanknopingspunten kunnen zijn. Helaas fietsten mijn kinderen al snel liever zelfstandig naar de Noorderschkool, en toen mijn dochter ervoor koos om het oranje/zwart van mijn eigen Zaanse cluppie ZCFC in te ruilen voor het geel/zwart van OFC, zette ik m’n knop niet snel genoeg om.

De Jol

Geschiedenis bindt, en ik bood mezelf aan bij de redactie van De Jol. Dat is een boekje dat de Oudheidkamer uitgeeft. En inmiddels heb ik er geleerd dat je het je niet kan veroorloven om tijdens een vergadering de gang op te lopen om een telefoontje aan te nemen. Ik deed het één keer: in die tijd had de hoofdredacteur zijn werk neergelegd, en was ik – bij verstek – benoemd tot zijn opvolger.

De Jol en Oostzaan horen bij elkaar. En, al zijn er sinds 1980 geen professionele jollenbouwers meer actief, het bootje knoopt het dorp aan haar geschiedenis. Ooit werden de Oostzaanse waterwegen bevaren door boer Beunder in zijn boerenjol, melkboer De Dood met de melkjol, jager Vleeshakker in een jagersjol, visser Visser in zijn vissersjol, burgemeester Teer in zijn vrijetijdsjol, en notaris Prins in zijn zeiljol.

Morgenmiddag om 15:45 uur opent Oudheidkamer Oostzaan, samen met het Gemeentearchief van Zaanstad, een tentoonstelling over Oostzaanse jollen. Iedereen is welkom, maar als je er niet bij kan zijn dan heb je de komende weken in de hal van het Zaanse gemeentehuis de kans om een blik te werpen op een stukje Oostzaan.

Om alvast in de stemming te komen deed ik gisteren een bakkie bij jollenbouwer/accordeonist Simon Hottentot:

Tip: Als je in een gekke bui bent, kan je ook op de fiets springen voor een spannende jollen-safari in Oostzaan. Soms ontdek je ze ineens in hun natuurlijke omgeving (keer ze alleen nooit de rug toe om een telefoontje aan te nemen).

Hier vind je eerdere columns van Merel Kan.

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *