Merel Kan: de stadsjournalist  

Wij burgers zijn niet achterlijk.

Dat is waarschijnlijk waarom Zaanstad een flinke verzameling communicatieprofessionals heeft aangelegd: mensen die een boodschap mooi weten te verpakken.

Zo hebben we de woordvoerders van de wethouders en de burgemeester, er zijn stadsdichters, er is een hoofd communicatie & kabinet, er zijn videomakers, een directeur citymarketing, een teamleider advies & redactie, een stadscomponist, de kennisspecialist actief burgerschap, de adviseur interne communicatie, een kwartiermaker, de senior communicatieadviseur redactie, de senior communicatiemedewerker, de senior raadsadviseur, en let op: waar senioren zijn, zijn ook junioren …

Wat ik in dit rijtje mis is een stadsjournalist.

Dan heb ik het niet over de verhalenvertellers die worden ingehuurd om positieve initiatieven te belichten, maar over een kwaliteitsjournalist die mag graven en die aan waarheidsvinding doet. Een beetje zoals de ‘ethische hacker’ die wordt ingehuurd om te ontdekken waar zwakke plekken in de informatiesystemen van de gemeente zitten.

Juist omdat de meeste burgers niet achterlijk zijn, zou er plaats moeten zijn voor een man m/v die de tijd, het geld en de informatie krijgt, om misstanden op te sporen en in de openbaarheid te brengen. Niet om zaken stuk te maken of te verpesten, maar om het vertrouwen in de politiek te vergroten en te zorgen voor betere wegen naar de toekomst.

Zaanstad wil de bewoners graag bij haar streek en de activiteiten betrekken.
Dat doe je niet door ze opgeblazen, glimmende voorzetgevels voor te houden, terwijl ze best beseffen dat het juist daarachter gebeurt.
Zaanstad, gooi je luiken open. Neem je democratie serieus en maak plaats voor een luis in de pels.

De Orkaan geeft hem of haar graag een podium.

In 1959 werd er ook een slogan bedacht: ‘Zaandam Industriestad’, maar da’s vast veel te mal naar de huidige maatstaven:

UPDATE: de gemeente Leiden wil een kwart miljoen reserveren voor lokale journalistieke projecten.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • avandok

  De gemeente Leiden subsidieert regionale pers, zie mijn column hierover, enige maanden geleden, naar aanleiding van de overnamepoging door John de Mol.

 • Hans Kuyper

  In feite bestaat zo’n door de gemeente gefinancierde luis in de pels al in de persoon van de Ombudsman. Misschien zou die wat meer naar buiten kunnen treden, ofwel via de bestaande regionale kanalen, ofwel door een zelf op te zetten medium. Daarvoor zouden dan wat vlot schrijvende professionals aan de staf kunnen worden toegevoegd. Geen idee hoe de Ombudsman hier zelf over denkt, maar we zouden eens een balletje kunnen opgooien.

  • Merel Kan

   In de kwartaalrapportage van de Zaanse ombudsman herken ik geen diepgravend follow the money-achtig onderzoek. Daarnaast zullen vlot schrijvende stafleden hetzelfde kosten als een zelfstandig werkende stadsjournalist.
   En de ombudsman hanteert een termijn van 1 jaar waarbinnen de feiten zich afgespeeld moeten hebben. Een zaak als het verdwenen House Of Food-geld (http://deorkaan.nl/zaanstad-financierde-doorstart-house-of-food-met-e-165-000/) zou niet in aanmerking komt. En, al was dat wel het geval: dossiers lijken hapklaar te moeten worden aangeleverd voordat er actie wordt ondernomen. Voor dat aanleveren heb je weer een -gratis werkend- persoon nodig die er genoeg belang aan hecht de onderste steen boven te krijgen…

 • rj

  Zit er maar bovenop, Merel. Zou het leuk vinden als zo’n stadsjournalist er kwam. Er verdwijnt al te veel in de doofpot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *