Merel Kan: Zelfoverschatting

‘De door ijdelheid en zelfoverschatting gedreven burgemeester van Zaanstad die niets liever wil dan dat heel Nederland ziet dat hij slaagt waar anderen faalden.’

Vandaag mocht Marcel van Roosmalen als druktemaker zijn mening over de intocht van Sinterklaas in onze stad, met onderkoelde stem inlezen voor NPO Radio1.

Wie Marcel is? We moeten het niet groter maken dan het is en de Zaanstreek heeft nooit gevraagd om Marcel van Roosmalen, maar de Arnhemmer kwam zomaar in Wormer wonen. Hij steekt dat niet onder stoelen of banken in zijn columns.

De strekking van zijn stukjes is doorgaans dat hij, met zijn eveneens schrijvende vrouw Eva, in Wormer terecht is gekomen, maar dat dat eigenlijk mal is, want de wereldburgers horen er niet. Het stel zet hun hilarische dorpsleven lekker droog in de etalages die ze te pakken krijgen.

Ooit, twaalf jaar geleden, genoot ik van ‘Je hebt het niet van mij’, een verhaal dat Van Roosmalen schreef voor Hard Gras. De stijl was keihard: mensen die hem heel dichtbij lieten komen, fileerde hij tot op het bot. Knap vond ik toen, en ik plaatste hem naast Martin Bril.

Te veel eer, vind ik nu. Veel te veel eer. Martin Bril maakte normale mensen uniek, Van Roosmalen maakt van normale mensen lulletjes lampenkatoen. Het eerste is een gave, het tweede is goedkoop en vrij makkelijk.

Tijdens de ingelezen column van vanmorgen bombardeerde hij zich tot Zaanse Sinterklaasprofessor die met klem beweerde dat de figuur van zwarte piet door de hele Zaanstreek nog op handen wordt gedragen: ‘Het is zo!’ Even voor de duidelijkheid meldde hij, dat hij niet zegt dat hij het daarmee eens is. Hij is immers geen Zaankanter.

Ook is de Zaanse Schans kut. Er is daar geen plek zonder horizonvervuiling. De Kalverpolder en de Lagedijk zijn lulletjes Lampenkatoen in zijn lens. En het plassen op De Schans kost een hele euro. Dat herhaalt Marcel nog maar eens want dat is écht heel gek. Het feit dat iedereen gratis langs alle ‘acht groene molens aan een dijk’ kan wandelen en fietsen, en dat een hoop mensen (waarvan veel als vrijwilliger) zich inzetten om dit erfgoed de toekomst in te slingeren, is niet lullig genoeg. Dus dit haalt zijn column niet.

Misschien ken ik burgemeester Jan Hamming nog niet erg goed en lang, maar dat hij ‘de hele tijd als een soort stadionspeaker tettert dat de Sinterklaasintocht dankzij hem’ zou slagen, heb ik niet meegekregen. Hooguit hoorde ik hem de wens uiten dat het een feest zal worden. Die wens deel ik, met volgens mij een hoop Zaankanters.

En Marcel van Roosmalen? Dat is een door ijdelheid en zelfoverschatting gedreven columnist die niets liever wil dan dat heel Nederland ziet dat het Sinterklaasfeest faalt.

Ikke, dit lulletje lampenkatoen, vind dat ie de Zaanse Schans best zijn achtertuin mag noemen, maar dat er nooit iets van hem bij zal zijn. Gewoonweg omdat hij het niet ziet.
En dat is niet goedkoop, maar jammer voor hem.

___________________________________

Hier lees je meer columns van Merel Kan.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Harm Jan Egberts

  Hear, hear!

 • Kees

  Zal door zijn ‘probleempje”waarschijnlijk een tientje kwijt zijn tijdens een rondje Schans. Dure azijnzeiker.

 • Erik Esteie

  Even los van het Sinterklaasfeest en de heer Roosmalen ken ik niet maar ik vind Burgemeesters zoals Hamming een verschrikking…

  Terwijl de rest van de wereld het gebruik van drugs begint vrij te geven is hij de moraalridder die de zaanstreek wel even zal zuiveren van alle problemen die gepaard gaan met drugs door een oorlog te voeren tegen die zelfde drugs, een oorlog die nog nergens heeft gewerkt en waar men zelfs in Amerika van af begint te stappen….

  Maw, Meneer is van de harde lijn en wat mij betreft kan hij liever gisteren vertrekken dan vandaag, hij is mijn Burgemeester in geen geval

  En wat betreft het Sinterklaasfeest, zijn zogenaamde dialoog tussen voor en tegenstanders vind ik totaal ongeloofwaardig, een verwijderde facebook post vind hij al reden genoeg om iemand preventief in de gevangenis te gooien

  • Eduard

   Kort door de bocht Erik of gebruik je zelf? Zou jij het fijn vinden als je kinderen aan de drugs gaan? En of ze er in Amerika van afstappen waag ik te betwijfelen gezien de doden die daar vallen door drugs.Hoop dat de Burgemeester het goed blijft aanpakken.

 • Herman Aartsen

  Of de heer Hamming tegen gebruik van drugs is heb ik nog nergens kunnen horen of lezen. Waar hij wel tegen is en daarom hard optreed is de clandestiene productie van drugs met alle gevaren die daaraan verbonden zijn. Van mij mag hij nog harder optreden.

 • Cor Meijer

  Prachtige reactie van Merel op de column van de heer van Roosmalen. De Zaanstreek wordt op een positieve manier gepromoot in o.a. het Sinterklaasjournaal. Laten we hopen op een mooi kinderfeest komende zaterdag.
  Ps wel netjes dat je voor het rode stoplicht wachtte, Merel!

 • Marcel van Roosmalen zou daar wel raad mee weten. Met Zaanse dwaallichten die dankzij een column over een columnist met controversiële opvattingen (die uitdaging wordt toch van een column verwacht?) over Zaanstad en de intocht van Sinterklaas verzanden in een rancuneuze reactie over het drugsbeleid van de gemeente en de rol van de burgemeester.

  • Merel Kan

   De uitdaging van het leggen van de vinger op een zere plek, lijkt Van Roosmalen voorbij: onder zijn pen verandert elk mens in een walmende zweer. Dat lijkt me geen vrolijk bestaan (en onveilig voor zijn omgeving).
   Ook leest zijn controverse om de controverse, inmiddels als niets meer dan een ongeïnspireerd trucje en herhaling van zetten.
   Achter de ‘rancuneuze’ reactie hierboven schuilt in ieder geval nog betrokkenheid en emotie.

 • A. Harmens

  Geef Marcel van Roosmalen wat tijd. Het kostte mij als Leidenaar/Utrechter ook een jaar of wat om de schoonheid van de Zaanstreek in te zien. Van Roosmalen is natuurlijk een beetje een poseur. Als hij in Roelofarendsveen was gaan wonen, dan had hij waarschijnlijk dezelfde stukjes geschreven. En dan had Merel Kan er misschien wel om kunnen lachen.

 • Ron Sman

  De liefde van de heer van Roosmalen ligt bij de stad die hem blijkbaar in zijn jeugd zo veel heeft gebracht: dat is Arnhem voor zover ik heb onthouden, maar het kan ook Nijmegen zijn. Volgens mij had hij het ook wel eens over NEC. Hij heeft 2 thema’s in zijn stukjes: zijn moeder, die hij tot vervelens toe er bij haalt. Verder toont hij voortdurend zijn onzeker- en ongemakkelijkheid in zijn contacten met zijn medemens. Gevoel voor humor is hem, ongelukkigerwijze als columnist, vreemd. Het moet zeker geen gezellig stel zijn, zijn vriendin en hij. Maar misschien moet je er door heen prikken. Voor zijn dorpsgenoten zijn er denk ik 2 opties: ontloop hem zoveel mogelijk of help hem. Ik pleit voor het laatste. Hiervoor is overigens wel een groot brok naastenliefde en doorzettingsvermogen noodzakelijk. Maar die eigenschappen hebben de meeste Zaankanters gelukkig wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *