Met De Orkaan de rimboe in, deel 6: Westzaan

Deze week deel 6 van “met De Orkaan het Zaanse oerwoud in”. Vorige expedities trokken naar de Balkenhaven, het Plofbos, het eiland Bloemendaal, de Fortuinweg en de Noorder IJpolder.

Nu op naar Westzaan (per jol), voordat iemand het in z’n kop krijgt dit vol te bouwen.

Op ontdekkingsreis in je eigen achtertuin. Gewapend met kompas, klamboe en klewang gaat De Orkaan op zoek naar de wildste stukken Zaanstreek.

Ver is het niet, maar wel ontoegankelijk en onbegaanbaar, en soms zelfs verboden. Geen uitje voor mietjes, watjes en Landallers. Wie het Jagersveld en het Twiske al doorkruist heeft, is niet voor één gat te vangen: slagbomen trotserend, tijgerend onder prikkeldraad en per kano als het moet.

Expeditie 6: Westzaan
Het veld zowel ten westen als het oosten van Westzaan bestaat vrijwel volledig uit stukken grasland, waar nauwelijks koeien te zien zijn, maar vooral veel vogels leven.

Op een paar stukken is de bebossing toegeslagen. Eén stuk (een eiland) ligt tussen het dorp en de Nauernasche Vaart. Andere stukken liggen ten oosten van Westzaan. Het overzicht:

6. westzaan

Ten westen van het dorp, iets boven de helft van het midden van bovenstaande kaart.

6. westzaan1

En een voorbeeld van het gebied ten westen van het dorp (rechts onder op de overzichtskaart).

6. westzaan4

Gan naar Google Earth en goed inzoomen, er zijn nog veel meer kleine rimboes in dat gebied.

Hoe komt je er? Op de schaats of per boot (dat laatste lijkt ons dit seizoen meer voor de hand liggen). Langs de Nauernasche Vaart loopt een fietspad, vanaf daar zijn ook een paar stukken bereikbaar.

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *