Met vakantie in Luchthuis van huis Ceres

Krommenie is een toeristische attractie rijker: een Bed & Breakfast voor vier personen in een authentiek en stijlvol ingericht luchthuis.

Het is een initiatief van de nieuwe eigenaren van Huis Ceres, een van de fraaie Zaanse koopmanshuizen in Krommenie. Zij zetten ook de brocante voort, maar op een iets kleinere schaal dan in het verleden.

“We wonen hier nu ruim een maand, maar we hebben nog steeds het gevoel dat we een heel mooi cadeau hebben gekregen,” zeggen Machteld en Jan Res, de initiatiefnemers van B&B het Luchthuis. Meteen na de opening hadden zij de eerste boeking al te pakken en stroomden de positieve reacties op Facebook binnen. Zij zijn met groot enthousiasme en geen enkele horeca-ervaring aan deze onderneming begonnen. Toch zit het wel goed met de ervaring, zegt Jan “Want als mijn vrouw thuis is, krijgt zij ontbijt op bed. Dat gaat al jarenlang goed.”

Jan zocht na zijn pensionering een zinvolle bezigheid, maar vond maar geen bevredigend emplooi. Totdat een kennis hem attendeerde op een oud pand in Koog aan de Zaan dat zich bij uitstek leende voor een B&B. Op het oog klopte die waarneming, maar de bouwkundige staat noopte om van de koop af te zien. Zij verkochten wel hun huis in Saendelft, omdat zij in ieder geval kleiner wilden wonen.

Gerestaureerd

Tijdens de najaarsbraderie in september maakten Jan en Machteld gebruik van de mogelijkheid om het luchthuis van Huis Ceres te bezichtigen. Ze keken hun ogen uit in dat kleine, prachtig gerestaureerde huisje aan de Durgsloot dat ooit was gebouwd als onderkomen voor de dienstbode. Een knusse kamer, een keukentje, toilet/badkamer en boven een slaapkamer.

Dick Zaal, samen met Fred van de Velden de eigenaars die het pand met zoveel liefde hebben gerestaureerd, zag het enthousiasme en vroeg of ze misschien geïnteresseerd waren in een bezichtiging van het huis. Dat had hij niet hoeven vragen. Wat Jan en Machteld niet wisten, was dat het huis lang te koop had gestaan, maar vier jaar geleden bij gebrek aan belangstelling uit de verkoop was gehaald. Toen hij ten slotte zachtjes vroeg of ze het misschien wilden kopen, was de koop in principe beklonken. Dick en Fred durfden hun huis met een gerust hart aan Jan en Machteld toe te vertrouwen: ze klaagden met geen woord over al het werk dat een monumentaal huis met zich mee zou brengen en hadden helemaal geen plannen om van alles te veranderen.

Verwende poepies

Jan en Machteld zetten ook de brocante voort, waarmee Dick en Fred waren begonnen. Dick heeft hen gecoacht in het beoordelen en aankopen van het aanbod op de markten. De winkel krijgt een iets kleinere schaal, omdat een deel van de ruimte moest worden ingericht als slaapkamer. Met drie kinderen is toch passen en meten met slaapplaatsen. Zijn de kinderen (20, 17 en 14) even enthousiast als de ouders? “Die hebben wat meer tijd nodig om te wennen,” zegt Machteld diplomatiek:

“omdat zij wat wonen betreft een beetje verwende poepies zijn. Je hebt hier geen dubbele ramen en centrale verwarming. Het is even wennen aan een koud huis, maar daar staat heel veel moois tegenover. Dat beginnen ze nu ook te ontdekken.”

De winkel gaat op zaterdag 25 november open. Tijdens de Dickens Kerstmarkt op zondag 10 december is het Luchthuis geopend voor bezichtiging.

Interieurfoto’s zijn afkomstig van FB pagina Het Luchthuis.
De tekst en de foto van Jan en Machteld Res zijn van Jaap de Jong.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *