Metamorfose Schoolmeesterstraat, 70 jaar in 7 seconden

Metamorfoses van De Orkaan. Met Google Maps (Street View) gaan we terug in de tijd naar de Schoolmeesterstraat in Zaandam. 

Meestal stoppen we voor 2008: het jaar dat de Google-autootjes met de 360 graden camera’s de Zaanstreek vonden. Vandaag gaan we dankzij het gemeentearchief verder terug.

We reizen naar 25 maart 1945. 

Die dag viel op Slechte Zondag. Goede Vrijdag was vijf dagen verderop. Het was oorlog. De vrijheid was in zicht, maar toch nog ver weg. De zon liet zich amper zien. Misschien wist ze beter.

Het was niet de beste dag voor vuur om uit te breken, toch is dat wat er gebeurde op nummer 87 aan de Schoolmeesterstraat in Zaandam.

De brand had niet uit hoeven slaan, als het weksysteem had gewerkt en de brandweerslang met kracht wat water had kunnen spuiten. Helaas zat er geen druk op en brandde de boel af. Buren 85 en 89 kwamen er ook niet ongeschonden af.

Klik op de pijl rechts naast het plaatje om van 2015 naar 1945 te gaan. Op de pijl links klikken om weer terug in de tijd te reizen.

[slideshow_deploy id=’20406′]

 

Nee… niet meer te herstellen:

Schoolmeesterstraat 1945 2

Schoolmeesterstraat 1945 1

Hier de vorige metamorfoses: Inntel Hotel en het StadhuisRozengracht, VinkenstraatCornelis Bruynzeelweg, Gedempte Gracht en H.G. ScholtenstraatRosmolenbuurtZMC , Savornin Lohmanstraat (Zaandam), de Markstraat(Wormerveer), de Julianabrug in Zaandijk, de Kerkbuurt, De HaalVerlengde Stellingweg en hetNoordeinde in Oostzaan en de Heiligeweg in Krommenie.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Henk Kroes

    Beste redactie,

    Mijn ouders, Henk Kroes en Annie van de Nes hebben deze brand meegemaakt als buren. Ook hun huis was zodanig beschadigd dat zij er niet meer konden wonen. Later zijn ze gaan wonen op Oostzijde 117.

  • Qwan Bekker

    Het is Schoolmeestersstraat… dubbel s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *