Molenmuseum bracht ruim één miljoen op

Het oude pand van het Molenmuseum aan de Museumlaan in Koog aan de Zaan is voor € 1.050.000 verkocht.

De opbrengst kan de Vereniging De Zaansche Molen goed gebruiken omdat door de coronacrisis de inkomsten uit het molenbezoek op de Zaanse Schans fors gedaald zijn.

Omdat de bezoekers wegbleven van de Zaanse Schans gaat de Zaansche Molen kritisch kijken naar de kosten en ook bezuinigen. Onderhoud aan molens is waar mogelijk uitgesteld en ook personeels- en vrijwilligerskosten zijn aangepakt. Door leden is wel gepleit voor het in dienst houden mensen die nu bij de vereniging werken.

Manager vertrekt

Algemeen manager Peter-Jan van Steenbergen wilde aanvankelijk per 1 oktober vertrekken maar blijft nu tot 1 februari 2021 aan. Hij zal in de komende maanden samen met het bestuur een plan maken voor na corona.

De Zaansche Molen wil een aanvraag doen voor een achtergestelde lening tegen een rente van 1% uit een nieuw overheidsfonds van € 50 miljoen dat ter ondersteuning van de cultuursector is opgezet. De lening van ruim € 900.000 moet afgelost worden binnen 15 jaar.

Het oude pand van het Molenmuseum is aangekocht door Ingenious Tomorrow uit Veenendaal. In het pand komen vijf eengezinswoningen. Rond het einde van 2020 gaan de woningen in de verkoop. Het pand was van de gemeente maar die heeft het overgedragen aan De Zaansche Molen.

Behalve door de coronacrisis wordt De Zaansche Molen ook geplaagd door technische problemen bij het nieuwe Molenmuseum. De opening is twee maanden uitgesteld tot eind september.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *